L’alcalde destaca Aigües d’Elx com a exemple de gestió: “És una empresa modèlica que dona un rendiment social indubtable i econòmic necessari”

L’alcalde destaca Aigües d’Elx com a exemple de gestió: “És una empresa modèlica que dona un rendiment social indubtable i econòmic necessari”

Carlos González posa en valor el model mixt de gestió que està permetent prestar un servei òptim a la ciutadania i que dona beneficis tant al sector públic com al privat


“Aigües d’Elx és una empresa modèlica que dona un rendiment social indubtable i un rendiment econòmic necessari. Som un model de gestió del cicle integral de l’aigua a la Comunitat Valenciana i en part d’Espanya. Mentre en altres municipis van apostar per les concessions administratives i les privatitzacions, Elx va optar fa dos dècades per un model mixt de gestió”, ha assenyalat l’alcalde d’Elx, Carlos González, que ha afegit que “és un model que presta un servei de qualitat als ciutadans, que millora el rendiment i que alhora dona beneficis al sector públic i al sector privat”.

L’alcalde ha destacat que l’Ajuntament reinverteix els beneficis que obté d’Aigües d’Elx a la ciutat. “En aquest sentit vull expressar el meu agraïment a la plantilla d’Aigües d’Elx, als prop de 130 treballadors i treballadores, al seu comité d’empresa i al seu director gerent, Javier Prieto. Quan acaba un exercici en què s’han aconseguit grans resultats, és just enaltir i posar el valor el treball realitzat. L’Ajuntament i el seu Govern Municipal està molt satisfet amb el rendiment d’Aigües d’Elx com a organització que presta un servei essencial per a la ciutadania com és el d’aigua potable i del clavegueram, del cicle integral de l’aigua”, ha declarat l’alcalde.

El regidor també ha posat el focus en la congelació de tarifes dels últims set anys. “Malgrat aquesta congelació en els preus, hem millorat les inversions, l’atenció al públic i, en definitiva, tot el servei que presta Aigües d’Elx”.

Respecte al present i futur, González ha dit que “estem immersos en tres grans projectes apassionants: la depuradora nova del segle XXI que acabarà amb els problemes socials però també per a fer un salt en matèria ambiental i donar una segona vida a les nostres aigües; la renaturalització, que no va entrar en els fons europeus però que ha assumit la Generalitat en els seus pressupostos, i en tercer lloc, el projecte Elx Oasi de digitalització del cent per cent de la xarxa d’aigua potable”.

Es tracta de tres projectes de més de 70 milions d’euros d’inversió que suposen una millora substancial en un servei que és essencial per a la ciutat.

González ha fet aquestes declaracions en el transcurs del desdejuni informatiu organitzat per Aigües d’Elx i en el qual el seu gerent, Javier Prieto, ha fet balanç de les actuacions realitzades en l’últim exercici.

Prieto ha destacat que, malgrat els problemes generats per la pujada de preus a causa de la guerra d’Ucraïna, que ha obligat a tornar a licitar algunes obres, no hi ha hagut cap inconvenient quant a la prestació del servei als usuaris. “Malgrat tot, he de fer un balanç positiu de l’any, 2022 acaba molt bé”, ha apuntat el gerent d’Aigües, que ha presentat també la publicació de l’Informe de Desenvolupament Sostenible de 2021 en el qual es constata el canvi en les formes de relació de l’empresa amb el ciutadà, “hem passat de cues a l’oficina a treballar amb cita prèvia alhora que hem augmentat el nombre de canals amb els quals ens comuniquem amb la ciutadania”.

Balanç Aigües d’Elx Econòmic:

o Congelació de tarifes de l’aigua i clavegueram (per a l’any 2022 i 2023)

o Increment de l’import del fons social 450.000 € ( més de 6103 famílies beneficiades)

o 5.979 llars es beneficien d’una tarifa social (família nombrosa, monoparental, pensionistes, aturat de llarga duració…)

o 1.096.692 euros finançats sense interessos (compromisos de pagament) per a 961 clients

o Increment dels costos (licitacions – obres- energia…)

Subministrament

  • Restriccions per al subministrament a través dels aqüífers del Vinalopó
  • Aprovació del Pla d’Emergència davant sequeres
  • Rendiment tècnic 83, 77% en 2021, esperem arribar al 86%
  • Dotació d’aigua per client 110 litres/dia (per davall de la mitjana 133l/dia d’Espanya font INE)

Depuració

  • 9,760.328 m³ d’aigua depurada i reutilitzada (87.5% agrícola, 12,4% ambiental i 0.1% urbà)
  • Algorós 8.047.287 m³
  • Els Arenals 1.362.557 m³
  • Carrizales 350.482 m³
  • S’ha reduït en 37% els fems que arriben a les depuradores en els últims 5 anys, de 756 Tn a 475 tn. (50% d’aquests fems són productes d’higiene llançats al vàter (ex. tovalloles WC)
  • Es produeix 11.652 tn de fangs anualment que es reutilitza com a abonament agrícola
  • Autosuficiència energètica per cogeneració 2.663 Mkwh (Algorós)