Milers d’il·licitans es retroben després de dos anys amb la Mare de Déu a peu de platja en la festivitat de la Vinguda de la Verge

Milers d’il·licitans es retroben després de dos anys amb la Mare de Déu a peu de platja en la festivitat de la Vinguda de la Verge

L’emoció del públic es fa evident al Tamarit durant la representació de la troballa de 1370, quan el guardacostes Francesc Cantó va trobar dins d’una arca encallada amb la inscripció “Sóc per a Elig” la imatge de l’actual Patrona d’Elx


Milers d’il·licitans i il·licitanes s’han retrobat després de dos anys de pandèmia amb la Mare de Déu a peu de platja en la festivitat de la Vinguda de la Verge. En la matinada del 28 de desembre de 1370, el guardacostes Francesc Cantó va trobar a la platja del Tamarit, dins d’una arca encallada a l’arena amb la inscripció “Sóc per a Elig”, la imatge de l’actual Patrona d’Elx i un pergamí amb el text i la música d’allò que es va convertir en el Misteri; un fet que s’ha escenificat in situ i que ha emocionat els presents. Una cita per a la qual l’Ajuntament ha tornat a oferir autocars gratuïts que han unit el Palau d’Altamira i la platja des de les 04.30 d’aquesta matinada.

L’alcalde, Carlos González; el president de la Societat Vinguda de la Verge, José Manuel Sabuco; l’edil del Festes, Mariola Galiana, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal s’han sumat a la ciutadania i han gaudit de la representació. També han marxat en la popular romeria de 14 quilòmetres entre el Tamarit i l’Hort de les Portes Encarnades a través del Camí Vell de Santa Pola, seguint Cantó i la Verge en la seua arca tirada per bous.

González ha assenyalat que ha sigut una matinada sense incidents, “de reviure emocions després del parèntesi de la crisi sanitària” en reprendre “una tradició volguda, sentida, amb un profund arrelament, que ens identifica i que és un d’aquells moments importants en les festes de la nostra ciutat”. Per part seua, Sabuco ha subratllat que “és un dia gran per a Elx” i ha remarcat igualment la situació climatològica estable que ha permés una gran participació i la representació de la troballa, amb la magnífica actuació d’Iván Pomares, que enguany caracteritza per primera vegada el guardacostes il·licità.

L’alcalde, Carlos González, l’edil Mariola Galiana, el president de la Societat Vinguda de la Verge, José Manuel Sabuco, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal participen en la romeria de 14 quilòmetres que no registra incidents

Abans d’iniciar el recorregut fins al nucli urbà, el bisbe de la Diòcesi Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, ha oficiat missa de campanya a la mateixa platja. A les 15.00 hores, Cantó realitzarà la seua popular carrera des de l’Hort de les Portes Encarnades fins a la Plaça de Baix, on s’anunciarà al poble la feliç troballa. Posteriorment, el guardacostes serà rebut a alcaldia i es donarà pas a la romeria i a la processó.

Una processó que romandrà en la memòria

A les 22.00 hores d’aquesta nit el gran castell de focs artificials, que no va poder ser disparat des del pont del Ferrocarril el 15 d’agost pels forts vents que van obligar a ajornar la Nit de l’Albà a aquesta data, posarà el fermall de llum i color a la jornada. Durant 15 minuts, la Pirotècnia Turis, guanyadora del Concurs de Mascletaes 2019, llançarà una càrrega total de 178,35 quilos de pólvora que il·luminaran el cel il·licità a les portes del nou any.

I demà, dijous 29 de desembre, a les 11.00 hores, serà el torn d’una solemne processó que romandrà en la memòria de diverses generacions d’il·licitans: Sant Antoni, Sant Crispí, Sant Pasqual Bailón i San Agatàngel es trobaran amb la Verge en la Plaça de Baix i l’acompanyaran amb motiu del 650 Aniversari de la troballa, que va ser en 2020. Una estampa similar es va produir en 1870 pel V Centenari d’aquesta.

Compromís amb la tradició

Tal com va recordar l’alcalde al Saló de Plens, durant la tradicional recepció als il·licitans absents, la Vinguda de la Verge és Festa d’Interés Turístic Autonòmic i Bé d’Interés Cultural, per la qual cosa va convidar a continuar treballant per a conservar-la, potenciar-la i compartir-la. En aquest sentit, va anunciar al Gran Teatre, en l’acte del pregó de la locutora Reme Sanz, que al desembre de 2023 la Casa de l’Hort de la Verge ja estarà “rehabilitada i en perfectes condicions”. I és que, la Vinguda és una de les festes clau i més entranyables de la cultura il·licitana, molt benvolguda i cada any més esperada.