L’Ajuntament col·labora en un programa per a la reinserció de condemnats per violència de gènere amb la finalitat d’evitar que reincidisquen

L’Ajuntament col·labora en un programa per a la reinserció de condemnats per violència de gènere amb la finalitat d’evitar que reincidisquen

L’acord entre el Consistori il·licità i la Secretaria d’Institucions Penitenciàries contempla la intervenció amb homes la pena dels quals no implica presó i l’objectiu és que no tornen a delinquir i contribuir així a frenar la xacra de la violència masclista


L’Ajuntament d’Elx ha firmat un acord per a col·laborar amb la Secretaria d’Institucions penitenciàries del Ministeri de l’Interior en un programa d’intervenció per a agressors de violència de gènere en mesures alternatives (PRIA-MA.). Condemnats les penes del qual no impliquen presó.

Per part de l’Ajuntament han assistit l’alcalde, Carlos González i l’edil de Drets Socials, Mariano Valera, i per part del Ministeri de l’Interior la subdirectora general de Medi Obert i Penes i Mesures Alternatives, Guadalupe Rivera; la subdirectora, Laura Negredo; el director del centre penitenciari Fontcalent i els representants d’Obra Mercedària, Mariola Ballester, i d’ASIDALI, Galo Manuel Sánchez.

“Vull posar de manifest la nostra satisfacció per la firma d’aquest acord al qual atorguem una singular importància, ja que permetrà posar en marxa un programa d’intervenció dirigit a agressors de violència de gènere, en situació de mesures alternatives (no estan condemnats a presó)”, ha destacat l’alcalde, que ha afegit que “aquest acord és d’una gran utilitat social ja que es tracta d’un instrument més en la lluita contra la xacra social que és la violència masclista”.

Segons ha explicat l’alcalde, l’objecte de l’acord és posar en marxa un programa d’intervenció dirigit a agressors de violència de gènere en situació de mesures alternatives i a complir un mandat legal que estableix que el tractament penitenciari ha d’estar dirigit a la reinserció i a la reeducació dels penats, cosa que és fonamental per a la mateixa prevenció de la violència de gènere, una de les prioritats del Govern Local.

Després de les avaluacions fetes entre els homes que han passat per aquest programa es constata que a l’any d’haver participat en aquest reincideixen en un 6,8%, xifra que contrasta amb el 30% de reincidència entre els condemnats que no han participat en aquest projecte

Per part seua, Guadalupe Rivera ha agraït la “responsabilitat social” de l’Ajuntament d’Elx per la seua participació en aquest programa.

Rivera ha sigut categòric en assegurar que “l’erradicació de la violència de gènere passa necessàriament per la intervenció amb el maltractador”.

La responsable d’Institucions Penitenciàries ha explicat que “si durant el temps de condemna -tant a l’interior d’una presó (per condemna greu), com fora d’aquesta per mesures alternatives (condemna més lleu) no intervinguérem amb ell, a més de no complir amb el mandat constitucional de la rehabilitació, les motivacions que el van portar a cometre aquell delicte quedarien intactes”.

“Els programes amb els quals treballem tenen una base científica, estan basats en l’evidència i estan dissenyats per a la intervenció en aquells factors que estan relacionats amb el delicte: les actituds masclistes, les cognicions, la prevenció de la recaiguda…”, ha destacat Rivera, que ha afegit que “aquests programes estan donant uns resultats molt bons i la societat ho ha de conéixer”.

En aquest sentit, Laura Negredo ha apuntat que Institucions Penitenciàries porta treballant amb homes maltractadors des de l’any 2000. ”Des de llavors s’han desenvolupat diferents programes sobre la base d’allò que la ciència ens ha marcat. Després de les avaluacions fetes entre els homes que han passat per aquest programa es constata que a l’any d’haver participat en el programa reincideixen en 4,6% dels homes; als cinc anys augmenta al 6,8%, xifres que contrasten amb les que diuen que els homes que no han participat en aquests programes reincideixen en un 30% dels casos”.

Mariano Valera, ha explicat que a través d’aquest acord l’Ajuntament cedirà espais per a la realització d’aquests programes d’intervenció, així com el personal necessari, com és el cas d’una psicòloga juntament amb personal d’Atenció Primària bàsica.

El programa d’intervenció tindrà una duració de deu mesos i en aquest participaran un grup de 15 homes.