L’Ajuntament d’Elx i la UMH publiquen un llibre per a divulgar els valors de la biodiversitat del Pantà

L’Ajuntament d’Elx i la UMH publiquen un llibre per a divulgar els valors de la biodiversitat del Pantà

La regidoria de Medi Ambient continuarà treballant en la declaració de l’embassament il·licità com a Paratge Natural Municipal i en la conservació de l’hàbitat per a garantir la protecció de les diferents espècies


L’Ajuntament d’Elx i la Universitat Miguel Hernández (UMH) han publicat un llibre per a divulgar els valors del Pantà. La presentació d’El Pantano de Elche, un Entorno Natural por Descubrir s’ha dut a terme a l’aula de la UMH de la Plaça de Baix, en un acte que ha comptat amb la presència de la regidora de Medi Ambient, Esther Díez; del vicerector d’Inclusió, Sostenibilitat i Esports de la UMH, Raúl Reina; del professor del Departament de Biologia Aplicada de l’Àrea d’Ecologia, Juan Manuel García; del col·laborador de l’àrea ambiental, Pablo Perales; i de la directora de l’oficina ambiental, Fuensanta García Orenes.

L’edil ha assenyalat que “estem convençuts que el canvi climàtic es combat amb ciència i per això estem obstinats en aquesta col·laboració tan estreta amb la universitat que entenem que és fonamental per a avançar en les polítiques verdes”.

La presentació de la publicació ha tingut lloc a la seu de la UMH, situada a la Plaça de Baix, amb la presència de l’edil Esther Díez i del vicerector de Sostenibilitat de la UMH, Raúl Reina

Díez, que considera essencial divulgar els recursos ambientals que hi ha al municipi, ha destacat que “publicacions d’aquesta classe, així com altres activitats de difusió, són fonamentals en la lluita contra l’emergència climàtica i imprescindibles perquè la ciutadania entenga el valor d’aquests espais naturals i espècies per a la vida”.

“En el cas particular del Pantà, que és un entorn del qual la majoria de la ciutadania coneixia aquests valors culturals i històrics, és primordial divulgar també els ambientals i fer-ho de la mà d’infraestructures com ara la sendera al Pantà, que es va posar en marxa en l’anterior legislatura, o la que recorre la zona sud i connecta amb el Fondo”, ha puntualitzat Díez.

Així mateix, l’edil ha assegurat que des de l’Ajuntament continuaran treballant per a la declaració del Pantà com a Paratge Natural Municipal amb l’objectiu que compte amb el nivell de protecció que ja tenen altres paratges il·licitans com el del Clot de Galvany. En aquest sentit, Díez ha informat que ja s’ha completat la part corresponent a l’estil del paisatge i el següent pas seria iniciar la tramitació.

El vicerector de Sostenibilitat ha agraït al Consistori la seua col·laboració i ha recordat que el conveni per a fomentar la biodiversitat, en el qual participen ambdós institucions, permet tindre una beca formativa i vincular molta de l’activitat entorn del Pantà.

Pablo Perales ha explicat que “l’obra és la recopilació de moltes hores de camp amb la qual s’ha tractat de donar un format el més accessible possible sobre més de 500 espècies d’invertebrats, plantes, mamífers o ocells”. Segons ha explicat, els treballs han permés estudiar i fer un seguiment exhaustiu de tortugues, llúdries, xarxets marbrencs, entre altres espècies.

Mentrestant, Pérez ha apuntat que aquest paratge és una de les àrees menys conegudes després del parc natural del Fondo o del Clot de Galvany, i ha posat l’accent en la necessitat de donar a conéixer a la població il·licitana aquest embassament a través d’aquest llibre perquè prenguen consciència que moltes espècies, plantes o mamífers estan en perill d’extinció.

Per part seua, García ha remarcat que aquesta guia completament gratuïta pretén posar en valor la riquesa que hi ha en aquest enclavament natural però que probablement és desconeguda. A més, s’arrepleguen una sèrie de dades relacionades amb l’origen i la història del pantà, la seua vegetació i flora destacada, la principal fauna que interactua en aquest aiguamoll o la seua geologia i sòls. La directora de l’oficina ambiental, que ha assenyalat que en aquest manual també es recomana una sèrie d’itineraris i punt d’interés per a gaudir d’aquest entorn, ha convidat la ciutadania a descarregar-lo a través de l’editorial digital de la UMH.

Per al desenvolupament de la publicació, s’ha comptat amb la col·laboració de l’Àrea d’Ecologia i l’Àrea Ambiental i Desenvolupament Sostenible de la UMH, en el marc del projecte titulat «Biodiversitat i Medi Ambient del Pantà d’Elx». El llibre es troba disponible per a la descàrrega de manera gratuïta en el blog de l’editorial electrònica de la UMH.

Amb aquesta iniciativa, ambdós institucions s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament amb el #13 de Vida d’Ecosistemes Terrestres i #17 d’Aliances per a Aconseguir els Objectius.