L’acte institucional del 8M a Elx revindica afermar els avanços reeixits en igualtat i incorporar la perspectiva de gènere a tota activitat local

L’acte institucional del 8M a Elx revindica afermar els avanços reeixits en igualtat i incorporar la perspectiva de gènere a tota activitat local

L’edil de l’àrea, Mariano Valera, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal participen al migdia en la commemoració del Dia Internacional de la Dona a la plaça de Baix, amb la lectura del manifest de la FEMP, una performance coreogràfica a càrrec de Danseu-vós i l’emotiva solta de globus violeta


L’acte institucional del 8M a Elx ha reivindicat afermar els avanços reeixits en igualtat i incorporar la perspectiva de gènere a tota activitat local. Celebrat al migdia a la plaça de Baix pel 8M, Dia Internacional de la Dona, a la cita, que ha comptat amb la participació de l’edil d’Igualtat, Mariano Valera, de membres de l’Equip de Govern, de la Corporació Municipal, representants d’entitats del Consell de la Dona i comunitats educatives de diferents centres, s’ha realitzat una crida, a través del manifest resultant de la Declaració Institucional de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) a intensificar els esforços per a desenvolupar polítiques amb la finalitat de fomentar l’ocupació, l’empoderament i l’educació per a la igualtat d’oportunitats i l’ampliació del sistema d’atenció a les víctimes de totes les formes de violència masclista contra les dones.

“Espanya és referent en matèria d’igualtat”, s’ha destacat que “persisteixen les desigualtats, la discriminació i la violència a les dones pel fet de ser-ho, davant aquest fet no caben tebieses i no és comprensible ser neutrals” resa el text verbalitzat per la integrant de l’Associació de Dones i Famílies de l’Àmbit Rural (AMFAR), Maite Miralles, en el qual es reflecteix “la necessitat d’afermar els avanços aconseguits i deixar de costat el soroll que pretenen fer alguns sectors, en sentir-se amenaçats en els seus privilegis adquirits en la societat masclista amb uns valors on el paper de la dona, en general i al llarg de la història, ha sigut ignorat i infravalorat”.

Per part seua, Valera ha subratllat que, des de l’Ajuntament, ens fem ressò de cadascuna de les paraules del manifest”, i encara que s’ha congratulat perquè “hem fet passos importantíssims al nostre país cap a la igualtat efectiva entre dones i homes, queda molt per fer perquè continuem vivint moltíssima desigualtat, perquè en molts ambients, factors i sectors les dones segueixen sense ser iguals que els homes”, per la qual cosa ha reafirmat el compromís municipal per a construir “una societat igualitària, crítica, lliure i inclusiva”, pilars bàsics de la democràcia i que es defensen amb “l’eina més potent, l’educació”, per la qual cosa ha traslladat la seua gratitud als centres d’ensenyament “perquè allí és on es desenvolupen les consciències del demà”.

D’altra banda, Valera ha volgut recordar les dones fora del nostre país: “Tenim l’obligació de no oblidar les dones silenciades per qualsevol causa, d’Ucraïna, l’Afganistan, Nicaragua, l’Iran, Síria, Àfrica… En general, tantes dones sota una societat patriarcal en les quals es xafen els seus drets i estenen la violència sobre aquestes; fem-nos eco i donem-li veu a totes elles”.

Així mateix, s’ha mostrat el cartell oficial d’aquest 8M, que té com a lema “Donant llum a la justícia canviarem la història” i que és obra de l’alumne de
 formació professional de l’IES Misteri d’Elx, Carlos Melgarejo, que després de rebre la gratitud del Valera ha explicat que, amb el seu treball presidit per Temis, la deessa de la justícia que sosté una balança com a símbol de l’equitat, pretén reivindicar “el concepte de tota aquesta lluita i de tot aquest moviment”.

Continuarem treballant, amb dones i homes feministes, per a construir el món de hui i del demà. Perquè amb la igualtat, la societat en el seu conjunt sempre guanya”, ha conclòs Valera abans de donar pas a l’emotiva solta de globus violeta i a la performance coreogràfica Sorora a càrrec de Danseu-vós, companyia de dansa dirigida per Raquel Linares.

Activitats físiques, exposició de pintura i manifestació

El dia ha començat a les nou i mitja del matí al Centre de Congressos Ciutat d’Elx, amb classes de manteniment, ball, pilates o cardiobox del programa ‘En forma’ de la Regidoria d’Esports amb la finalitat de visibilitzar l’activitat física femenina, d’una iniciativa que en totes les seues edicions presenta major participació de dones que d’homes. I, com a avantsala de la manifestació convocada per la Coordinadora Feminista i l’Assemblea 8M, que partirà a les 19.30 d’aquesta vesprada des de la plaça de l’Aparadora per a concloure a la de Baix, s’inaugurarà l’exposició col·lectiva Nosaltres pintem impulsada per l’Associació Belles arts Elx (ABAE) i les Regidories de Cultura i d’Igualtat, que romandrà al claustre de l’antic convent de Les Clarisses fins al 26 de març.

“Aquesta vesprada hem de sumar i omplir els carrers de violeta”, ha expressat l’edil d’Igualtat respecte a la manifestació, en una jornada en la qual s’ha col·locat la bandera habitada a l’asta del passeig de l’Estació i banderoles al frontispici de l’edifici consistorial i, a la nit, s’il·luminarà el Molí del Real de color violeta.

Empreses conciliadores i jardí Marsha P. Johnson

El dijous 9 serà el torn a les deu del matí de l’acte d’entrega del Segell Empresa Conciliadora 2022, que serà atorgat per l’Ajuntament al Centre de Congressos. A les dotze del migdia s’inaugurarà a Sant Antoni el jardí Marsha P. Johnson, activista del moviment LGTBI a qui devem la celebració de l’Orgull, a proposta d’estudiants de l’IES Carrús, creadors en 2021 del projecte Poble Feminista. I, a les 15.30 hores, eixirà des de la rotonda d’ASFEME la segona de les cinc rutes lila (Altabix-Travalonn) per a honrar i aprofundir en la història d’aquelles dones que donen nom a carrers del nucli urbà. I és que, les activitats pel Dia Internacional de la Dona, efemèride proclamada per l’ONU en 1975, s’estendran durant tot el mes.