Més de 4.500 persones participen en la 30 edició de les Trobades d’Escoles Valencianes celebrada al Parc Municipal d’Elx

Més de 4.500 persones participen en la 30 edició de les Trobades d’Escoles Valencianes celebrada al Parc Municipal d’Elx

El regidor de Promoció Lingüística, Carles Molina, la regidora d’Educació, María José Martínez, la regidora de Cultura, Marga Antón, i membres de l’Equip de Govern assisteixen a l’esdeveniment que ha continuat amb l’entrega de recordatoris als centres educatius participantas a la rotonda del parc, on també s’ha llegit el manifest


Les Trobades d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i Baix Segura han reunit més de 4.500 persones a Elx, segons les dades oferides per l’Associació Cívica per la Llengua El Tempir, que han participat en els diferents tallers que han tingut lloc al llarg de tot el matí al parc municipal preparats per col·legis i instituts d’ambdós comarques amb l’objectiu de reivindicar “el dret d’aprendre en valencià”. El regidor de Promoció Lingüística, Carles Molina, la regidora d’Educació, María José Martínez, la regidora de Cultura, Marga Antón, i membres de l’Equip de Govern han assistit a l’esdeveniment que ha continuat amb l’entrega de recordatoris als centres educatius participants en la Rotonda del Parc, on també s’ha llegit el manifest sota el títol “Retrobem el valència a l’escola”.

En el text Escoles Valencianes reclamen “un gir cap a un sistema educatiu autocentrat, de manera que el valencià siga la llengua vertebradora i la clau que òbriga el camí cap a l’aprenentatge d’altres llengües”.

Així mateix, es demana “treballar per la renovació pedagògica, per a la formació de docents, per a un model educatiu participatiu i democràtic, arrelat i sensible en la protecció del medi ambient i la diversitat lingüística, dos elements, aquest últim, que s’entrellaça perquè la sostenibilitat ambiental siga inseparable de la sostenibilitat lingüística”.

L’edil ha destacat la importància de despertar la consciència ecològica entre la ciutadania, sobretot, de les generacions futures, i educar amb respecte cap al medi ambient. “Des de l’Ajuntament som conscients que l’exemple institucional i la col·laboració són fonamentals i necessaris, per això aquesta cita és tan important per a nosaltres, perquè hem de deixar en clar que els valencians no poden malgastar el nostre patrimoni ambiental, cultural i lingüístic. És una tasca que ens involucra a totes i a tots, perquè estem parlant d’una política transversal que afecta totes les àrees de la vida social”, ha assenyalat.

La jornada ha sigut amenitzada amb l’actuació de Trobadorets. A més, s’han instal·lat parades de les editorials amb les últimes novetats literàries i discogràfiques.

També han sigut presents el director del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, Hèctor Càmara, el vicerector de Cultura i Llengua de la UMH, Javier Toledo, i l’acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Sandra Montserrat.

Aquesta 30 edició compta amb el suport de l’Ajuntament d’Elx, la Universitat Miguel Hernández i la Universitat d’Alacant.