El saló de plens acull la lectura del manifest, amb motiu del Dia Mundial del Parkinson que se celebra cada 11 d’abril, amb la presència de l’alcalde, Carlos González, i del regidor de Drets Socials, Mariano Valera, a més de membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal
L’Associació de Parkinson en col·laboració de l’Ajuntament d’Elx ha organitzat diferents activitats amb motiu del Dia Internacional d’aquesta malaltia. El saló de plens ha acollit la lectura del manifest amb la presència de l’alcalde, Carlos González, i el regidor de Drets Socials, Mariano Valera, entre altres membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, així com usuaris de l’entitat i familiars dels afectats.
“Hui és un dia important per a visibilitzar la patologia i sobretot per a treballar els drets i els temps que requereixen les persones que pateixen pàrkinson”, ha assenyalat l’edil, que ha donat suport a les reivindicacions del col·lectiu i ha fet una crida a la ciutadania al fet que s’acoste el pròxim 15 d’abril a les taules informatives, que estaran de 9.00 a 13.00 hores a la plaça de Barcelona, la plaça de Madrid, la zona de passarel·la del Mercat i el Centre Comercial l’Aljub, amb l’objectiu de trencar els estereotips sobre aquesta malaltia.
El manifest, que ha sigut llegit per Pilar Guillén, una de les afectades i usuàries de l’entitat, destaca el gran desconeixement que existeix entorn de la malaltia, la qual cosa provoca que en moltes ocasions no es respecten els temps que les persones amb pàrkinson necessiten en el desenvolupament de la seua activitat diària i en l’acompliment de la seua vida social.
“El pàrkinson és una malaltia crònica i neurodegenerativa, la prevalença de la qual s’ha duplicat en els últims 25 anys. Afecta més de 1.500 persones a la nostra àrea de salut, a més de 3.000 persones a l’àrea d’atenció d’Elx i Vega Baixa, a més de 160.000 persones a Espanya i més de 8,5 milions de persones a tot el món. D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la discapacitat i la mortalitat a causa d’aquesta patologia estan augmentant més ràpidament que qualsevol altre trastorn”, tal com assenyala el manifest.
“El que moltes persones desconeixen són les fluctuacions en els símptomes que les persones amb pàrkinson poden experimentar al llarg d’un mateix dia, en un canvis imprevisibles, que limiten greument la qualitat de vida de les persones amb pàrkinson i impacten directament en les seues relacions socials. Els bloquejos de la marxa, la lentitud de moviments, la falta d’equilibri en caminar, la rigidesa facial o l’alteració de la veu són símptomes desconeguts de la malaltia que, si es manifesten quan les persones amb pàrkinson estan en espais públics o esdeveniments socials, els situen en una posició vulnerable davant les mirades, gestos i actituds d’una societat que desconeix la vertadera complexitat d’aquesta malaltia”, ha explicat Guillén.
Per això, i sota el lema ‘Per unes relacions socials que respecten els temps de les persones amb pàrkinson’, la campanya ‘Dona’m el meu temps’ pretén abordar la malaltia des d’una mirada que permeta la societat entendre i conéixer, a través dels relats de les mateixes persones afectades, com la falta de coneixement impacta de manera directa en el seu dia a dia.
“Des del col·lectiu del pàrkinson i el seu moviment associatiu demanem a la societat que siga més empàtica amb aquestes persones perquè puguen seguir exercint el seu dret a una vida social plena”, ha apuntat Guillén, que ha posat el focus en “la importància de reduir els temps d’atenció sanitària que reben les persones amb pàrkinson”. En aquest sentit, l’associació sol·licita que les consultes de neurologia s’adapten a les necessitats de les persones, que s’acurten els temps entre consultes i que es dedicen espais d’atenció centrats en les persones, perquè només així podrem avançar cap a una societat més justa, empàtica i sensibilitzada”.
El regidor dona suport a les reivindicacions del col·lectiu i fa una crida a la ciutadania al fet que s’acoste el pròxim 15 d’abril als punts informatius que estaran a la plaça de Barcelona, la plaça de Madrid, la zona de passarel·la del Mercat i el Centre Comercial l’Aljub
Amb motiu del Dia Mundial del Parkinson l’associació ha preparat una programació per a continuar visibilitzant la malaltia. Per això, s’han dut a terme taules informatives en els dos hospitals d’Elx i s’inaugurarà una exposició de pintura el 12 d’abril al municipi veí de Catral. D’igual forma, en aquesta mateixa localitat se celebrarà el 15 d’abril a les 19.30 hores una gala solidària de màgia la recaptació de la qual anirà per a l’entitat il·licitana.
L’Associació Parkinson Elx és una entitat amb 12 anys d’experiència en la millora de la qualitat de vida de les famílies que conviuen amb la malaltia de Pàrkinson a Elx i Vega Baixa. Actualment, acull 107 socis i la seua missió és la d’atendre, orientar, formar i informar persones afectades, els seus familiars, cuidadors, professionals i societat en general sobre tot allò referent a aquesta malaltia.