Tira avant, per unanimitat, l’‘Ordenança contra la Prostitució i la tracta amb finalitats d’explotació sexual’ que articula mesures de caràcter jurídic, així com recursos psicosocials per a defensar i protegir les víctimes
Mitigar els efectes de l’emergència climàtica, assegurar als il·licitans i il·licitanes entorns saludables i garantir el dret al fet que puguen respirar aire net, generar espai públic humanitzat, que promou la socialització i potencia el comerç local, crear carrers més segurs i assegurar la protecció del patrimoni, tant el cultural, com el natural. Aquests són els principals objectius que persegueix el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) que ha sigut aprovat pel Ple Municipal amb els vots favorables de PSOE i de Compromís i amb els vots en contra de PP, Vox i Ciutadans.
Tal com ha explicat la regidora de Mobilitat Sostenible, Esther Díez, “el PMUS, a més d’una planificació obligatòria definida per la Llei valenciana de mobilitat, és l’eina que ens permet fer front des de la ciutat al repte més important que se’ns planteja en aquest segle i, per tant, és una oportunitat única per a reconfigurar Elx amb criteris del segle XXI”.
El PMUS és una eina amb la qual es pretén arribar a l’any 2030 amb fins a un 50 per cent menys d’emissions contaminants. Segons ha dit la regidora, “una reducció que és especialment significativa en el cas del monòxid de carboni, un gas que produeix disfuncions cardíaques i danys al sistema nerviós. I també una baixada especialment notable en contaminants com ara el PM10, dels més perillosos per la salut humana perquè penetra directament al sistema respiratori i esta directament vinculat a l’increment de la mortalitat per causes respiratòries i cardiovasculars”.
Els objectius estratègics són potenciar la mobilitat a peu, l’ús de la bicicleta, millorar la xarxa de transport públic, fomentar la intermodalitat, racionalitzar l’ús del vehicle privat, garantir de forma ordenada la càrrega i descàrrega, educar i sensibilitzar cap a valors de mobilitat sostenible, fomentar els combustibles i tecnologies menys contaminants i impulsar la mobilitat intel·ligent.
Modificacions pressupostàries per a millorar en atenció social
El Ple ha aprovat diferents modificacions pressupostàries amb la finalitat de reforçar les polítiques socials del municipi, millorar instal·lacions esportives municipals i diverses actuacions com el projecte per a la rehabilitació de la Casa de la Verge.
Tal com ha explicat la regidora de Gestió Tributària i Financera, Patricia Macià, la modificació número 9 correspon a crèdits extraordinaris (creació de noves partides pressupostàries en el pressupost 2023) i es xifra en 180.000 euros. D’aquests, 20.000 euros es destinaran a la firma d’un conveni amb la Societat Vinguda de la Verge amb el propòsit de donar suport a la redacció d’un projecte de rehabilitació de la Casa de la Verge.
Aquesta modificació també es du a terme per a la firma d’un conveni de 112.000 euros amb la Fundació Noray Projecte Home de lluita contra la drogoaddicció per a les obres d’adequació de la seua seu.
Així mateix, es crea una nova partida pressupostària per a un conveni amb l’Associació d’Empresaris del Polígon de Carrús per a posar en marxa un estudi d’impacte i modernització d’aquesta àrea industrial per valor de 18.000 euros.
La quarta modificació, de 30.000 euros té com a objectiu fer costat a l’Associació ASFEME en el lloguer d’un local per a continuar prestant els seus serveis.
La modificació número 8 ha sigut per suplements de crèdit, per partides pressupostàries que ja existeixen en 2023 però que s’han de suplementar per necessitats dels diferents departaments municipals.
Es tracta d’una modificació de 260.000 euros en total que es destinen al conveni amb la fundació Defora, que s’incrementa en 60.000 euros; s’incrementa en 150.000 euros la partida de millora d’instal·lacions esportives; creix en 25.000 euros la partida del servei de menjador social; en 20.000 euros la partida d’equipament i inversions de millora del departament de Cultura; en 4.000 euros la partida de despeses de desplaçament de la Corporació Municipal i en 6.000 euros la partida de digitalització i adquisició per a l’Arxiu Municipal.
La modificació núm. 7 ha sigut per reconeixement de crèdits amb la finalitat de fer front a serveis que es van realitzar durant l’exercici anterior, però que es paguen ara.
La modificació és per valor de 1,8 milions d’euros que es destinaran principalment a l’última certificació del Servei d’Autobusos Urbans del mes de desembre (948.000 euros) i l’última certificació de la gestió de residus sòlids urbans i industrials (400.000 euros).
Aprovació per unanimitat de l’Ordenança contra la Prostitució
El Ple ha aprovat per unanimitat l’‘Ordenança contra la prostitució i la tracta amb finalitats d’explotació sexual’. Un document que, tal com ha explicat el regidor d’Igualtat, Mariano Valera, articula mesures de caràcter jurídic, així com recursos psicosocials per a defensar i protegir les víctimes de prostitució i d’explotació sexual i per a garantir la convivència en l’espai públic de manera que tota la ciutadania puga exercir lliurement els seus drets.
En aquesta línia, l’ordenança persegueix erradicar la prostitució i l’explotació sexual, per això considera víctimes totes les persones en situació de prostitució, sanciona la demanda com a causa principal de l’existència de la prostitució i, sobretot, proposa mesures que van més enllà de l’àmbit sancionador. L’ordenança incorpora un enfocament integral i inclusiu que pretén garantir la defensa i la protecció de totes les persones en situació de prostitució.
Nou pas per a millorar l’Escola Oficial d’Idiomes amb Edificant
El Ple ha aprovat per unanimitat acceptar la delegació de competències per a dur a terme l’actuació inclosa en el Pla Edificant corresponent a la ‘Reparació de les cobertes i zones deteriorades per filtracions d’aigua a l’Escola Oficial d’Idiomes’. Una actuació que compta amb un pressupost de 680.000 euros i que se suma a les múltiples actuacions que s’estan duent a terme a Elx per a millorar les infraestructures educatives del municipi.
Informe anual de Comissió de Suggeriments i Reclamacions
El regidor de Recursos Humans i Administració Electrònica, Ramón Abad, ha donat compte de l’informe anual de la Comissió de Suggeriments que ha sigut aprovat amb els vots a favor de PSOE i Compromís i les abstencions de PP, Vox i Cs.
El Ple ha aprovat diferents modificacions pressupostàries amb la finalitat de reforçar les polítiques socials del municipi, millorar instal·lacions esportives municipals i diverses actuacions com ara el projecte per a la rehabilitació de la Casa de la Verge
Abad ha recordat que en 2022 s’ha produït un canvi important en la forma en la qual el ciutadà es relaciona amb l’Ajuntament des de la posada en marxa de l’Administració Electrònica. Així, mentre que les reclamacions es continuen presentant a través de les bústies físiques, els suggeriments es plantegen majoritàriament a través de la Seu Electrònica.
Durant 2022 s’han presentat 426 reclamacions i 138 suggeriments. Han sigut contestades el 87% dels suggeriments i el 96% de les reclamacions.
El regidor, que ha recordat la posada en marxa de l’OMAC digital de Sant Antoni per a reduir la bretxa digital, ha agraït el gran esforç realitzat pels treballadors de les OMAC en els últims anys.
Ordenança instal·lació d’ascensors
El Ple ha aprovat per unanimitat l’Ordenança Municipal reguladora per a les condicions per a la instal·lació d’ascensors i l’eliminació de barreres arquitectòniques i d’actuacions de millora d’eficiència energètica i sostenibilitat en edificis existents.
El document s’aprova en un moment en el qual l’aposta per la rehabilitació del parc d’habitatges per part de les administracions és decidida. El foment de la rehabilitació d’habitatge, regeneració i renovació urbana resulta necessari per a garantir el dret dels ciutadans a un habitatge digne, dret consagrat en la nostra Carta Magna, i per tant redunda en el benestar de la ciutadania així com també contribueix d’una manera decisiva a la renovació de la imatge de les ciutats, segons ha declarat la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid.
La necessitat de comptar amb habitatges accessibles i eficients energèticament és un fet i els poders públics han de posar en marxa les mesures necessàries per a fomentar l’accessibilitat i l’eficiència energètica. Amb aquest objectiu, es posen en marxa les convocatòries de subvencions de fons Next Generation, tant a l’àmbit de barri com a l’àmbit d’edifici, i amb l’objectiu de facilitar aquestes actuacions es va iniciar el tràmit d’aquesta ordenança que culmina la seua tramitació.
Una de les primeres actuacions que es possibilitaran amb l’aprovació d’aquesta normativa és la rehabilitació dels 18 blocs del barri de Porfiri Pasqual, el projecte del qual ja es troba adjudicat i per la qual hem obtingut una subvenció de quasi 10 milions d’euros de fons europeus en la convocatòria de subvencions a l’àmbit barri de la Conselleria d’Habitatge, que permetrà la renovació completa del barri i la instal·lació d’ascensor en tots els edificis.
Modificació del Pla Parcial de l’E-37
També s’ha aprovat amb el suport de tots els grups la modificació del Pla Parcial del sector E-37. Un pla parcial d’un sector, l’E37, que es troba en ple procés de desenvolupament, tant en la seua unitat d’execució 1 com en la 2, i el desenvolupament del qual suposarà l’existència de 40.000 metres de sostre de sòl terciari i 70.000 metres de sòl residencial, que permetrà la construcció d’uns 700 habitatges.
Un ampli sector, situat al sud de la ciutat, que significa l’extensió d’aquest cap a la pedania de Matola, i que compta amb diverses unitats d’execució, una d’aquestes principalment d’ús terciari o comercial i una altra d’ús residencial. Compta a més amb una gran zona verda de 20.000 m².
En aquest cas concret es tracta de modificar el pla parcial per a ajustar les alineacions del sector en la seua trobada amb l’EL 20. També per a millorar els accessos al col·legi Salesianos, ajustar alineacions també del carril bici a executar en el sector, i modificar l’edificabilitat de l’illa per a ús terciari.