La Conselleria d’Agricultura concedeix al Dàtil d’Elx la Marca de Qualitat

La Conselleria d’Agricultura concedeix al Dàtil d’Elx la Marca de Qualitat

El regidor Felip Sànchez destaca que “aquest reconeixement és fruit de la col·laboració de la Regidoria de Desenvolupament Rural amb l’Associació de Productors de Dàtils d’Elx amb un conveni anual de 30.000 euros per a potenciar el seu cultiu”


El dàtil d’Elx ha rebut la Marca de Qualitat. Així ho ha anunciat el regidor de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, que ha destacat que “aquest reconeixement s’aconsegueix després de dos anys en què la Regidoria ha estat donant ajuda a l’Associació de Productors de Dàtils d’Elx amb un conveni anual de 30.000 euros amb la intenció de potenciar el seu cultiu i com una mesura per a diversificar la nostra agricultura i per a preservar el Palmerar”.

El regidor, al costat del president de l’associació, Miguel Ángel Sánchez, ha mostrat la seua satisfacció i ha manifestat que “és una gran notícia per al Camp d’Elx que la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica haja atorgat al dàtil d’Elx aquesta distinció”.

Tal com ha apuntat Sànchez “que el nostre producte més identificatiu tinga aquesta marca servirà per a dotar-lo de major protecció i per a potenciar-lo en fires i mostres a l’hora de la seua venda. A més ha explicat que a part d’Elx també obtindran aquesta distinció els dàtils que es cultiven a Crevillent i a Santa Pola.

Així mateix, el regidor ha felicitat i ha reconegut la gran labor que ha realitzat l’associació al municipi per a aconseguir aquesta marca de qualitat.

El president de l’associació, Miguel Ángel Sánchez, assenyala que aquesta distinció permetrà fer més atractiu aquest producte tradicional il·licità, dotar-lo de major protecció i aconseguir majors àrees de producció

Per part seua, el president de l’associació ha recordat que aquest reconeixement se suma al de la magrana mollar amb la Denominació d’Origen Protegida (DOP). Segons ha indicat “la iniciativa va començar l’any 2020, amb la fundació de l’Associació de Productors de Dàtil d’Elx. Vam treballar amb la idea d’elaborar un plec de condicions per a presentar-lo a Conselleria i que ens aprovaren la Marca de Qualitat. Teníem el plec mitjà elaborat, però ens faltava inversió, i gràcies a la Regidoria, encapçalada per Felip Sànchez, hem pogut comptar amb el major finançament al dàtil de la història”.

“Després d’aquests tres anys, es va publicar el dia 15 de maig, i hui ja s’ha fet públic, que el dàtil d’Elx gaudeix de la Marca de Qualitat, no sols a la varietat confitera sinó a les varietats que es cultiven en el present i en el futur a la ciutat”, ha declarat Sánchez, que ha informat que “qualsevol varietat nova que es puga comercialitzar de forma estandarditzada estarà sota el paraigua de Marca de Qualitat de dàtil d’Elx, la qual cosa animarà que més persones vulguen cultivar dàtils”.

Sànchez ha puntualitzat que “encara que no es puga competir amb preus com per exemple el de Tunísia, sí que es pot competir en qualitat, en comptar amb un certificat que així ho verifica i li dona un major suport”.

Segons ha afirmat el president de l’associació “serà molt positiu perquè hi haja més productors de dàtil, perquè siga més atractiu i perquè la gent el conega més. A més, confia que s’optarà a més ajudes i subvencions gràcies a aquest reconeixement i s’arribarà a més fires gastronòmiques, nacionals i internacionals, i a més llocs on el dàtil d’Elx continua sent un gran desconegut.

En l’actualitat l’Associació de Productors de Dàtils d’Elx està formada per sis productors i genera entre 30.000 i 40.000 quilos de dàtils. El principal mercat és l’espanyol, però també s’exporta a Anglaterra, Alemanya, França i Grècia.