Les periodistes Loraine Morales i Andrea Aldana són les primeres beneficiàries del programa “Elx, espai segur per a la llibertat”

Les periodistes Loraine Morales i Andrea Aldana són les primeres beneficiàries del programa “Elx, espai segur per a la llibertat”

Les periodistes Loraine Morales (Cuba) i Andrea Aldana (Colòmbia) són les primeres beneficiàries del programa ‘Elx, espai segur per a la llibertat de premsa’, impulsat per Reporters Sense Fronteres, Ajuntament d’Elx i el Vicerectorat de Relacions Internacionals de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Coincidint amb la celebració del 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, s’ha donat la resolució d’aquest procés al qual s’han presentat periodistes mexicans, cubans, salvadorencs, nicaragüencs, guatemalencs, colombians, veneçolans o porto-riquenys en situació de risc. La comissió avaluadora, encapçalada pel president d’RSF España, Alfonso Bauluz i pel professor titular de Periodisme i vicerector adjunt de Relacions Internacionals de la UMH, José Luis González-Esteban, va determinar la idoneïtat dels perfils seleccionats.

Loraine Morales va estudiar Periodisme en la Universitat Germans Saiz Montes d’Oca, a Pineda del Riu (Cuba). Posteriorment va fer un Màster en Estudis de Població, en la Universitat de l’Havana. Des de la seua etapa universitària ja va començar a col·laborar en mitjans oficials i independents cubans. Destaca el seu treball actual, en l’exili mexicà, com a gestora de comunitats i informació de l’innovador projecte ‘Migrar’ que s’integra dins d’uns els mitjans capdavanters, més professionals i independents com és el cas d’elToque. Per part seua, Andrea Aldana és una prestigiosa periodista d’investigació, formada en la Universitat d’Antioquia (Colòmbia), actualment és columnista, en l’exili, i col·laboradora d’investigacions judicials en el periòdic colombià El Espectador i forma part del comité editorial del periòdic Universo Centro.

Explica Loraine Morales que “en els últims anys m’he vist limitada quant a la meua labor com a periodista, atés que no gaudisc de la llibertat i seguretat necessàries tant a Cuba com a Mèxic, a causa de l’assetjament polític que suscita l’exercici de la meua funció com a periodista i investigadora independent. Tanmateix, això no ha disminuït el meu compromís amb la veritat i la justícia, i estic convençuda que el periodisme és una eina fonamental per a promoure la democràcia i el respecte als drets humans”.

Per part seua, Andrea Aldana comenta la seua situació actual: “A causa de la meua professió, actualment estic en l’exili a causa d’amenaces que vaig rebre per les meues investigacions sobre la corrupció i il·legalitat de l’anterior Fiscalia General de Colòmbia, he sigut assetjada per l’Exèrcit Nacional, però continuaré treballant en l’exili”.

Morales va haver d’abandonar Cuba i es va establir a Tijuana, on ha compaginat el seu treball per a elToque (tota la redacció està fora de Cuba) amb la seua formació acadèmica de postgrau i s’ha doctorat en Estudis de Migració pel Col·legi de la Frontera Nord, a Tijuana-Baixa Califòrnia (Mèxic). És membre de la Xarxa de les Amèriques sobre Migrants Desapareguts, membre de l’Associació Llatinoamericana i del Carib d’Estudis Fronterers i membre del projecte ‘Humanitzant la deportació’, de la UC Davis (els Estats Units). Quant a la trajectòria periodística d’Aldana, cal destacar que porta més de quinze anys cobrint temes relacionats amb el conflicte armat, les màfies, el narcotràfic i les vulneracions dels drets humans a Colòmbia, la qual cosa li ha donat destacats reconeixements professionals a l’àmbit internacional.

L’objectiu principal del programa és la defensa de la llibertat de premsa a través del suport a periodistes perseguits, ja que se’ls permet abandonar temporalment el lloc en el qual es reconeix el risc. Per això, Universitat i Ajuntament ofereixen un espai segur des del qual la periodista seleccionada podrà continuar la seua labor periodística, a més de contribuir a la formació de futurs periodistes a través de tallers programats en les
titulacions de Periodisme i CAUP (doble grau Comunicació Audiovisual + Periodisme).

Les dos periodistes s’incorporaran al Campus d’Elx de la Universitat Miguel Hernández, el mes vinent de setembre. L’estada d’un quadrimestre a Elx es completarà amb xarrades a professionals, col·lectius, veïns, etc, per a traslladar de primera mà la complexitat de ser periodista en països com Cuba, Mèxic o Colòmbia que continuen mantenint-se en una situació crítica en el rànquing anual sobre la Llibertat de Premsa que publica aquest 3 de maig RSF, amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.