La publicació “125 años del nuevo Elche/Elx” mostra l’ahir, el hui i el futur del municipi a partir del descobriment del bust iber
El saló de plens ha acollit l’acte de presentació del número 74 de la revista Canelobre: “125 años del nuevo Elche/Elx”, editada per l’Institut Alacantí de Cultura, Juan Gil-Albert, al qual ha assistit l’alcalde Pablo Ruz i el president de la Diputació, Carlos Mazón.
La Dama d’Elx és la protagonista de l’últim número de la revista, que coincideix amb el 125 aniversari de la troballa del bust iber al jaciment de l’Alcúdia. Precisament, “la Dama és la imatge de la portada i referència en el seu interior per a separar els tres blocs que conformen la publicació: l’ahir, el hui i el futur d’Elx”, ha explicat la directora cultural de l’Institut Juan Gil-Albert, Pilar Tébar.
Un dels autors de la revista, Gaspar Macià, ha assenyalat que es tracta d’una “fita en la història de les publicacions sobre Elx” i és la primera vegada que “en un estudi monogràfic apareixen articles sobre aspectes tan diferents del municipi analitzats per experts que aporten una visió global de la ciutat en aquests últims 125 anys”.
Segons l’alcalde, Pablo Ruz, aquesta “obra extraordinària” és una “declaració d’intencions del govern municipal, ja que la revolució patrimonial serà essencial”
La publicació parteix del descobriment de la Dama en 1897 i el llegat de l’Alcúdia, amb una anàlisi del patrimoni il·licità de la mà d’arquitectes, catedràtics, arqueòlegs i estudiosos, on també s’inclou l’alcalde Pablo Ruz. En l’apartat del hui es fa un recorregut pel desenvolupament de la ciutat, la importància del sector del calçat, la construcció d’Elx Parc Empresarial o l’aeroport, però també la importància de les tres universitats, la cultura, el llegat de Miguel Hernández, el turisme i les platges o l’Elx CF. Sobre el futur, “es fa una mirada a la innovació i a la relació entre Elx i Alacant que no s’havia donat fins ara”.
“Aquesta publicació em porta a la memòria l’Elx prodigiós, del boom del calçat i demogràfic de la dècada dels anys 60 i 70”, ha destacat un altre dels seus autors, Antonio Zardoya, que ha assenyalat el soterrament del ferrocarril com “la gran fita de l’Elx contemporani”. A més, ha assenyalat Elx com “la ciutat de les grans oportunitats, que amb el temps ha albergat l’aeroport, Elx Parc Empresarial, la Institució Firal Alacantina o la Universitat Miguel Hernández (UMH). Sense oblidar el repàs a les “dones bandera que van construir Elx”, encara que també ha posat l’accent en la “destrossa del patrimoni i la cultura”.
L’alcalde ha assegurat que aquesta “obra extraordinària” és una “declaració d’intencions del govern municipal, ja que la revolució patrimonial serà essencial aquests anys”. Un canvi “que s’ha iniciat amb xicotets detalls com que el retaule de la Verge de 1747 sempre romanga obert al saló de plens pel seu valor cultural i patrimonial. Ruz ha mostrat la “voluntat clara d’escriure un Elx millor, perquè el patrimoni és l’espai on ens trobem tots”.
A més, ha destacat que el fet que l’últim acte de Carlos Mazón fora d’Alacant siga a Elx “demostra el compromís i la voluntat decidida i personal perquè aquest municipi continue brillant des de la Generalitat Valenciana”.
Per part seua, el president de la Diputació ha destacat Elx com a “motor industrial i empresarial de la província d’Alacant i referent econòmic a Espanya”. “Sempre és un orgull vindre a aquesta ciutat”, ha subratllat Carlos Mazón, que ha indicat que aquest 125 aniversari de la troballa de la Dama “és el punt de partida per a recopilar com va ser Elx, com és ara i establir les bases d’un brillant futur”.