Elx posarà en marxa una oficina per a fomentar les energies renovables a través de comunitats energètiques

Elx posarà en marxa una oficina per a fomentar les energies renovables a través de comunitats energètiques

L’Ajuntament ha rebut una subvenció de 183.000 euros dels fons europeus per a crear aquest espai de transformació comunitària


L’Ajuntament d’Elx posarà en marxa una Oficina de Transformació Comunitària (OTC) per a fomentar les energies renovables a través de la creació de comunitats energètiques. Una nova iniciativa que serà una realitat gràcies a la subvenció de 183.000 euros de fons europeus rebuts de l’Institut de Diversificació i Estalvi Energètic (IDAE) per a un projecte el cost total del qual és de 245.000 euros i que es distribuiran entre 2024 i 2025.

La nova oficina durà a terme estudis, activitats de difusió i d’assessorament i orientació per al foment de les comunitats energètiques i de l’aprofitament de l’energia renovable. El regidor de Fons Europeus, Claudio Guilabert, ha assenyalat que les comunitats energètiques “són un mecanisme per al foment de les energies renovables que es basa en la generació i el consum compartit i que agrupen xicotets treballadors i consumidors que treballen en xarxa. És un sistema que es basa en la participació de la ciutadania i les seues associacions voluntàries”.

L’oficina respon a un nou model d’atenció ciutadana i prestarà els serveis de manera itinerant i també de manera virtual

Segons el responsable de l’àrea, hi haurà un servei d’atenció al públic que es desenvoluparà de manera presencial i virtual. “Aquesta oficina respon a un nou model d’atenció ciutadana i prestarà els seus serveis de manera itinerant des de diferents dependències municipals per a facilitar l’accés a tota la població”.

La posada en marxa de la nova oficina no suposa un augment de personal i ja es treballa en el plec tècnic perquè l’adjudicació i l’inici de la prestació dels serveis es produïsca en el primer trimestre de 2024. Segons Guilabert, “aquesta iniciativa posa Elx en el mapa dels municipis innovadors en aquesta matèria”. “Ara hem de fixar-nos en municipis del nostre entorn com Santa Pola o Crevillent, que ja han posat en marxa comunitats energètiques”, ha afegit.

Finançament obtingut en una convocatòria molt competitiva per als ajuntaments.

El model de comunitats energètiques serà clau en el procés de transició energètica, però a Espanya es troba encara en les fases inicials d’implantació. És per això que l’IDAE va llançar una línia d’ajudes a les quals l’Ajuntament va presentar sol·licitud i que ha resultat molt competitiva. S’han presentat un total de 598 sol·licituds, de les quals s’han admés 147 i han obtingut finançament només 80. Entre aquestes, només 17 han anat a parar a Ajuntaments, dels quals els de major població són València, Saragossa, Vitòria, Pamplona o Elx. El repartiment de fons s’ha fet per Comunitats Autònomes, i la valenciana ha sigut, després de l’andalusa i la catalana, en la que hi ha hagut més competència, amb només 10 projectes finançats.

Un projecte dissenyat des de la seua concepció per a la cooperació

L’OTC naix de la resposta a un model de treball en xarxa i de cooperació publicoprivada. La sol·licitud portava l’aval d’altres entitats amb les quals existia el compromís de col·laborar, com ara la Fundació València Clima i Energia, de l’Ajuntament de València, que permetrà generar sinergies i projectes conjunts.

En l’àmbit local, el projecte contempla també la col·laboració amb investigadors de la Universitat Miguel Hernández que estan treballant en la matèria. D’aquesta manera, les instal·lacions municipals de producció d’energia fotovoltaica podran ser utilitzades com a laboratori per a testar solucions en un entorn real, d’acord amb el model de Living Labs.

En aquesta convocatòria s’han repartit un total de 20 milions d’euros finançats per la Unió Europea, Fons Next – Generation, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.