L’objectiu és disposar d’informació de primera mà sobre el nombre i les principals característiques de les persones afectades per esta situació
Elx participa en un projecte pilot de recompte nocturn de les persones sense llar que es realitzarà el pròxim dimarts 7 de novembre. “L’objectiu és disposar d’informació de primera mà sobre el nombre i les principals característiques de les persones afectades per la situació d’estar sense llar més greus”, ha assenyalat l’edil d’Acció Social, Celia Lastra.
En la implementació d’este projecte han col·laborat diferents entitats locals i del tercer sector, a més de voluntaris de Càritas, Creu Roja, Elx Acull, Conciénciate, Protecció Civil i Sueña de Nuevo. Un total de 100 voluntaris, a més de la Policia Local d’Elx.
D’esta forma, la nit del 7 de novembre es posarà en marxa este recompte per a detectar les diferents persones sense llar que pernocten en espais públics i en serveis d’allotjament de la ciutat com el Centre d’Acollida a persones sense llar de Càritas, pisos d’acollida de la Fundació Elx Acull, pisos d’urgència social de la Fundació.
Conciénciate i pisos d’urgència social de l’Ajuntament d’Elx des de l’oficina municipal de la vivenda de la Regidoria d’Acció Social.
En esta iniciativa col·laboren entitats locals com Càritas, Creu Roja, Elx Acull, Conciénciate, Protecció Civil i Sueña de Nuevo a més de Policia Local
Es recorreran els carrers de tota la zona urbana d’Elx en grups de cinc persones formats per voluntaris, que han rebut una formació específica, a més de personal de les entitats locals. “S’oferirà a la persona sense llar un entrepà i la possibilitat de participar en un qüestionari, que ens permetrà obtenir una sèrie de dades a través del seu abocament en una aplicació dissenyada per a això”, ha indicat Lastra.
Amb estes dades, ha dit, es vol treballar a futur des de la Comissió Local de Persones sense Llar, de la qual formen part entitats del tercer sector amb experiència en el treball del problema d’estar sense llar en la ciutat “amb l’objectiu de visibilitzar i defensar els drets de les persones sense llar promovent accions conjuntes que permeten millorar la seua situació d’exclusió social”.
Este projecte està impulsat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 dintre de l’Estratègia Nacional per a la lluita contra esta plaga a Espanya 2020-2030 en el qual participen municipis de diferents comunitats autònomes. En el cas de la Comunitat Valenciana participen també els municipis d’Alacant, Castelló, València, Gandia i Torrent.
Segons l’edil, el projecte es realitzarà sota uns criteris i metodologia comuna la mateixa nit i amb l’inici a la mateixa hora per a detectar totes les persones sense llar i exclusió residencial.