Elx perd 7,8 milions d’euros de la subvenció europea Edusi

Elx perd 7,8 milions d’euros de la subvenció europea Edusi

L’edil de l’àrea, Claudio Guilabert, ha informat que fins a la data de fi de termini només s’ha pogut executar el 48% dels fons


El regidor de Contractació i Fons Europeus, Claudio Guilabert, ha fet balanç dels projectes que es devien posar en marxa amb els 15.000.000 euros concedits a través dels fons Edusi en el període comprés entre 2017 i 2023.

El passat 31 de desembre va finalitzar el termini per a executar les obres del programa amb què la Unió Europea subvenciona el 50% de les despeses. “Fins a la data, tan sols s’ha pogut executar el 48% dels projectes previstos, per la qual cosa Elx ha perdut 7,8 milions d’euros en subvencions que ara ha d’assumir les arques de l’Ajuntament o el que és el mateix, tots els il·licitans” ha assenyalat Claudio Guilabert.

L’Ajuntament ha aconseguit certificar 4,5 milions d’euros més en l’últim trimestre de 2023

Entre els projectes més destacats inclosos en l’estratègia Edusi es troba en estos moments en execució la rehabilitació i la posada en valor del refugi del passeig de Germanies, el Pavelló d’Esports Inclusiu o el Centre Social de Sant Antoni. Grans projectes l’adjudicació dels quals es va realitzar en l’últim trimestre de l’any, a escassos mesos d’acabar el termini.

L’edil de l’àrea ha destacat “l’enorme esforç que ha realitzat l’Ajuntament perquè es perdera la menor part possible de les subvencions abans del 31 de desembre”. Per això, des de la Regidoria s’ha aconseguit certificar 4,5 milions d’euros. El que suposa una subvenció d’un poc més de 2,2 milions que l’Ajuntament ha aconseguit mantindre.

No obstant això, Guilabert ha indicat que és molt més el que es perd a causa de la gestió anterior. En la rehabilitació del passeig de Germanies, pressupostat amb 1.156.542 euros, encara queden per executar 990.442 euros que no seran finançats per Europa. En el cas del Pavelló d’Esports Inclusiu, queda pendent d’executar 5.629.529 euros dels 7,2 milions, xifra que en un principi anava a costar la seua construcció. El cost addicional de 4,6 milions d’euros corre a compte de l’Ajuntament d’Elx. I quant a la construcció del Centre Social de Sant Antoni-Trabalon, queden per executar 1.359.266 euros dels 1,5 milions d’euros pel que s’havia pressupostat.

A més, no sols això, l’edil de Fons Europeus ha recordat que altres tants projectes s’han hagut de deixar de costat “en ser impossible la seua execució abans del final del termini”. És el cas de la regeneració de la façana est del barri de Carrús, entre altres projectes que suposaven una inversió de 4,6 milions d’euros per a la ciutat.