L’Ajuntament d’Elx celebra el 8 de març sota el lema “Una mirada de dona”

L’Ajuntament d’Elx celebra el 8 de març sota el lema “Una mirada de dona”

Al costat de la lectura del manifest del Dia Internacional de la Dona, s’ha inaugurat el mural dedicat a Margarita Alberola, “La Castanyera de l’Arc”


L’Ajuntament d’Elx, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, ha celebrat un acte institucional sota el lema “Una mirada de dona”. La jornada ha començat amb la inauguració del mural dedicat a Margarita Alberola Rizo “La Castanyera de l’Arc”, realitzat per l’agent d’Igualtat de la Casa de la Dona, Mari Ángeles Martínez. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Pablo Ruz, la tercera tinenta d’alcalde, Aurora Rodil, la regidora de Dona, Caridad Martínez, la Dama d’Elx Vivent i familiars de Margarita Alberola.

Després de la inauguració, la regidora de l’àrea, Caridad Martínez, ha assenyalat que “és un dia de celebració i reivindicació, però també de record i reconeixement a les dones il·licitanes que, al llarg de la història, sent anònimes o reconegudes per la societat, han contribuït a trencar barreres i portar-nos al que hui som a Elx”.

A continuació, s’ha llegit el manifest a càrrec de Mari Carmen Baeza, ballarina, en el qual ha destacat que “aquest 8 de març, reafirmem el nostre compromís de construir una societat en igualtat, en la qual totes les dones puguen desenvolupar-se plenament, sense barreres ni discriminació”.

Caridad Martínez ha inaugurat l’exposició “Una mirada de dona” que pretén “mostrar com són les dones il·licitanes, tant de naixement com d’adopció, que han contribuït als avanços socials i que a través dels seus ulls que ens han fet ser el que som.”

L’exposició comença amb el mòdul ”Mirada de dona”, amb una mostra molt significativa de totes les dones il·licitanes com la Dama d’Elx. En la següent secció es troba un panell dedicat a Isabel Caro, que, en el segle XVI, va ser la primera cambrera de la Verge i va contribuir a perpetuar el Misteri d’Elx. A més, s’inclou un altre panell dedicat a les dones de la Palma Blanca que, amb el seu treball, han contribuït al llarg dels anys a cuidar i donar a conéixer una artesania íntimament lligada al Palmerar d’Elx.

En la mostra existixen diversos apartats dedicats a altres àmbits com la primera promoció de dones de la Policia Local d’Elx. El cas de Bienvenida Torné, Francisca Ballester, Marinieves Cecilia, Herminia Aureña, María Asunción Bañón, María Luisa Vera, Encarna Sánchez i Ana María Oncina.

A més, s’hi reconeix la labor de les treballadores del calçat com són aparelladores o espardenyeres, que a mitjan segle XX, venien d’altres parts d’Espanya a treballar en l’emergent indústria il·licitana i que tant ha contribuït al fet que la indústria del calçat d’Elx siga coneguda a l’àmbit internacional.

També s’han homenatjat les dones en la política, tres dones, que, a mitjan segle XX, es van dedicar d’alguna forma a la política, un món, en aquells dies i a les quals els va costar la vida o van ser destinades a l’exili.

En un altre mòdul, s’ha realitzat un homenatge a les dones il·licitanes en l’esport i en l’art. En aquest cas, fotografies molt antigues de dones amb bicicleta, que antigament era un símbol d’empoderament femení en aquella època i era estrany que tingueren accés a aquestes.

A més, s’ha instal·lat una exposició on es mostren dones il·licitanes rellevants en diferents àmbits

En l’exposició, s’ha dedicat un panell a Pola Lledó, una pintora molt avançada al seu temps i defensora dels drets de les dones i un altre a Mari Carmen Baeza, que ha llegit el manifest, i que va ser la fundadora de la primera escola de dansa clàssica professional a Elx.

També s’ha afegit un panell sobre Gloria Miñana Román, primera professional de la medicina que va exercir a Elx i va ser la primera que es va traure el permís de conduir i va tindre cotxe a Elx, al costat d’una altra secció sobre Celia Lozano Campello, professora de Llengua i Literatura. Finalment, s’ha dedicat un apartat a Ceferina Soriano com a primera advocada col·legiada al Col·legi Advocats d’Elx.

Caridad Martínez ha agraït “a totes la seua contribució i esforç perquè hui totes nosaltres puguem viure a Elx d’una forma molt més igualitària que fa diverses dècades”.

L’alcalde, Pablo Ruz, ha destacat que “Elx és una ciutat profundament femenina, els nostres símbols més importants, la Dama i la Mare de Déu, són dones, aquesta ànima i aquesta mirada de dona forma part indissoluble de la nostra manera de ser.”

Per a finalitzar l’acte, s’han entregat rams a les dones reconegudes com algunes expolicies o als seus familiars per part de l’alcalde i de la regidora de Dona.