Aquest reconeixement destaca el seu paper com a ambaixador permanent del municipi i la seua aportació a la projecció de la imatge exterior d’Elx
El fundador del Museu Escolar de Puçol, Fernando García Fontanet, ha rebut el nomenament de Fill Adoptiu d’Elx en un acte celebrat al saló de plens de l’Ajuntament, on s’ha volgut reconéixer el seu paper com a ambaixador permanent del municipi i la seua aportació a la projecció de la imatge exterior d’Elx. “Puçol és un col·legi únic al món, que Fernando va aconseguir que fora reconegut per la UNESCO com un altre dels nostres Patrimonis de la Humanitat”, ha assenyalat l’alcalde d’Elx, Pablo Ruz.
“Com era la vida al nostre camp? Amb quins instruments es llaurava la terra? Com eren els carros que solcaven els corriols i bancals del nostre Camp d’Elx? Eixa visió, i eixa vida, Fernando la va condensar i la va cristal·litzar convençut que hui la gaudiríem, perquè el seu esforç es va emparar en el fet que el nostre no desapareguera”, ha destacat.
L’acte ha començat amb la projecció d’un vídeo en el qual familiars, amics i institucions han parlat de la trajectòria de Fernando García Fontanet i el seu paper fonamental per a la ciutat d’Elx. El seu gran amic Mariano Tarí, ha sigut l’encarregat de glossar la laudatio amb el perfil de García Fontanet Fontanet i el motiu de la seua distinció com a Fill Adoptiu d’Elx. “Hem de destacar el seu compromís amb societat i la seua contribució a la promoció i engrandiment dels costums il·licitans a tot el món. La seua labor i esforç va permetre recuperar tradicions que s’estaven perdent i va saber implicar en aquest projecte de Puçol professors, alumnes, veïns o empresaris. Aquest reconeixement és àmpliament merescut”.
La Junta de Govern Local va aprovar 3 d’abril de 2024 concedir la distinció de Fill Adoptiu d’Elx a Fernando García Fontanet sobre la base de l’article 7 del Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament d’Elx, que estableix que aquest títol “podrà concedir-se a favor de persones que, sense que hagen nascut a Elx i qualsevol que siga la seua naturalesa d’origen, que per les seues destacades qualitats personals o mèrits assenyalats i singularment pels seus serveis en benefici, millora o honor d’Elx hagen aconseguit tan alt prestigi i consideració general tan indiscutible en el concepte públic, que la concessió d’aquell títol ha d’estimar-se per l’Ajuntament com el més adequat i merescut reconeixement d’eixos mèrits i qualitat, i com a benvolgut honor, encara més que per a qui el rep, per a la mateixa corporació que ho atorga i per al poble il·licità per ella presentant”.
Es tracta de la màxima distinció que atorga l’Ajuntament a aquells il·licitans nascuts en altres ciutats amb la qual es reconeixen els seus mèrits i qualitats. En aquest cas, es valora el seu extraordinari compromís amb la societat d’Elx i la seua destacada contribució a la promoció i engrandiment dels costums del Camp d’Elx.
L’alcalde Pablo Ruz, ha destacat la seua labor i esforç perquè Puçol “fora reconegut per la UNESCO com un altre dels nostres Patrimonis de la Humanitat”
L’alcalde ha entregat a García Fontanet el diploma que acredita aquest nomenament, a més de la insígnia de la ciutat. “Sempre m’he sentit fill d’Elx, una ciutat que em va acollir com un il·licità més des de 1964 que vaig arribar amb els meus pares i els meus germans. Ací vaig conéixer Lolita, la meua dona, la meua companya de vida, il·licitana per tots costats, i amb la qual compartisc el meu amor incondicional per la història i tradicions d’Elx, el Misteri, Cantó, l’amor per la Mare Déu i la nostra Setmana Santa. Rep aquesta distinció amb humilitat i orgull i portaré al meu cor de fill adoptiu d’Elx, on sempre m’he sentit molt estimat”.
Fernando García Fontanet va nàixer a Alacant, va arribar a Elx amb 14 anys i va fundar en 1969 amb tan sols 25, el Museu Escolar de Puçol. Des de l’inici del projecte pedagògic, va lluitar per la idea, promocionant-lo i engrandint-lo de tal forma que va transcendir les fronteres locals fins a despertar l’interés internacional ja que en 2009 va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. A més, García Fontanet, ha rebut al llarg de la seua trajectòria multitud de distincions com la Medalla al Mèrit Cultural de la Comunitat Valenciana, la Medalla de Plata del Bimil·lenari de la Ciutat d’Elx o el 1r Premi Iberoamericà d’Educació i Museus.
“Des de hui, estimat Fernando, a més de ser el fill de Pepita, a més de ser fill de la Mare de Déu deixes de ser un ciutadà més per a convertir-te en fill d’Elx per la teua grandesa i la teua noblesa”, ha destacat l’alcalde, abans de posar el fermall final a l’acte amb la interpretació de l’himne de la ciutat.
García Fontanet es converteix així en el 12é fill adoptiu de la ciutat i la tercera persona del segle XXI que rep aquest reconeixement. L’última persona va ser el rector José Antonio Valero Pérez al desembre de 2022. D’aquesta forma, ja forma part d’un grup de noms entre els quals es troben Rafael Altamira, Óscar Esplá o Juan Francisco Martínez Modesto ‘Nino’.
Abans de l’acte, García Fontanet ha firmat en el llibre d’honor de la ciutat en companyia de la seua família.