El document estableix una distància mínima de 100 metres al llit del riu Vinalopó o 500 metres a Béns d’Interés Cultural
El vicealcalde i regidor d’Estratègia Municipal, Francisco Soler, ha presidit la reunió de la Taula de Treball sobre regulació d’energies renovables al medi rural d’Elx, on ha presentat el document de l’inici de la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per a la regulació d’instal·lacions d’energia fotovoltaica.
Soler ha destacat que el govern municipal “ha complit amb el compromís d’establir en menys d’un any una normativa que regule la implantació d’esta mena d’instal·lacions i ara els pròxims tràmits ja no depenen de l’Ajuntament d’Elx”. En este sentit, ha apuntat que es modifiquen 10 articles del PGOU, a més de la introducció de dos nous relatius a la regulació del sòl no urbanitzable.
Esta normativa prohíbe la implantación en huertos dispersos de palmeras o saladares y carrizales
Esta modificació de la normativa prohibeix la instal·lació en sòl no urbanitzable protegit; en sòl no urbanitzable comú que, per les seues característiques mediambientals o per la seua funció de protecció o ampliació d’infraestructures no es considera adequat per a l’ús de generació d’energia renovable. És el cas d’horts dispersos de palmeres, saladars i canyissars.
A més, no es permet en sòl pertanyent a la proposta d’infraestructura verda del sòl no urbanitzable definit en la TRLOTUP, cas de parcs naturals, terrenys forestals, vies pecuàries, muntanyes catalogades d’utilitat pública i a la zona de servitud de carreteres.
D’altra banda, està permesa la instal·lació en sòl no urbanitzable comú, però tenint en compte una sèrie de condicions. Segons Soler, s’estableix una ocupació màxima dels panells del 50% de la superfície de la parcel·la. També s’estableix una distància mínima de 100 metres a vivendes, parcel·les residencials, parcel·les d’equipament públic i parcel·les on es desenvolupen activitats terciàries d’interés per al desenvolupament turístic rural.
De la mateixa forma, s’estableix una distància mínima de 100 metres al llit del riu Vinalopó i 50 metres dels barrancs. També s’estableix una distància mínima de 500 metres a Béns d’Interés Cultural o Béns de Rellevància Local. Així mateix, s’introdueixen mesures mediambientals relatives a vegetació i fauna.
El regidor de l’àrea ha assenyalat que esta modificació no afecta les instal·lacions d’autoconsum i les plantes fotovoltaiques que van demanar la sol·licitud de llicència abans de la suspensió.
La Taula de Treball ha estat constituïda pels grups polítics del PSOE i Compromís; l’Associació Provincial d’Empresaris de Muntatges Elèctrics i Telecomunicacions d’Alacant (APEME), l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables i altres tecnologies netes de la Comunitat Valenciana (AVAESEN). A més de Cedelco, ADR i l’Associació de Veïns de Santa Anna.