El Ple aprova inicialment el Reglament de Cooficialitat Lingüística

El Ple aprova inicialment el Reglament de Cooficialitat Lingüística

La nova normativa establirà tant el castellà com el valencià com les llengües històriques de la ciutat d’Elx


El Ple de l’Ajuntament d’Elx ha donat llum verda a l’inici del Reglament de Cooficialitat Lingüística amb els vots a favor de Partit Popular i Vox. “Amb este nou reglament volem donar normalitat al que ja és normal, en un context de llibertat, que a la ciutat d’Elx hi ha dos llengües històriques: el castellà i el valencià” ha indicat l’alcalde, Pablo Ruz.

La nova normativa substituirà l’actual Reglament de Normalització Lingüística que data de 1997 i que entre altres coses establix que el valencià és la llengua històricament pròpia d’Elx; que els acords de l’Ajuntament, les convocatòries, ordes del dia i actes dels òrgans col·legiats han de realitzar-se preferiblement en valencià; que els funcionaris han de dirigir-se al públic inicialment en valencià i després interactuar en la llengua que l’altra persona empre; que els anuncis de l’Ajuntament en mitjans de comunicació han de realitzar-se majoritàriament en valencià i que la retolació d’edificis municipals i rètols en la via pública han d’estar únicament en valencià.

Davant això, el nou Reglament planteja la cooficialitat d’ambdós llengües i que els documents municipals es redacten en valencià i castellà; que els acords aprovats per l’Ajuntament es publiquen en les dos llengües oficials, llevat que en casos excepcionals, per raons d’urgència, només siga possible la seua publicació en una d’elles; i que els topònims i denominacions de carrers i espais públics siguen en castellà i valencià, excepte en els casos en què la denominació històrica s’haja expressat tradicionalment en una sola llengua.

Ruz ha explicat que es tracta d’ “un avanç que millorarà la vida dels il·licitans ja que a l’Ajuntament s’utilitzaran les dos llengües, el castellà, llengua vehicular de la majoria de ciutadans d’Elx i el valencià, la llengua de La Festa i la llengua amb la qual li cantem a la Mare de Déu”.

A més, s’ha donat llum verda a la modificació del Reglament del Consell Municipal del Major per a “adaptar-lo als nous temps”

Per part seua, Aurora Rodil, tercera tinenta d’alcalde, ha destacat que “el valencià és una llengua que ha de promoure’s com a herència generació rere generació, però s’ha de fer sempre des de la convivència i la llibertat”.

Després de la seua aprovació hui en el Ple, s’obri un tràmit pel qual el Reglament de Cooficialitat Lingüística passarà per audiència pública durant 30 dies fins que es realitze la seua aprovació definitiva en el pròxim ple.

A més, s’ha aprovat inicialment la modificació del Reglament del Consell Municipal de Persones Majors incloent-hi el del Defensor de les Persones Majors, amb els vots a favor de PP i Vox i les abstencions de PSOE i Compromís. “Actualitzem el reglament per a adaptar-lo als nous temps tal com ens demanaven els mateixos membres del Consell del Major”, ha indicat Aurora Rodil, regidora de Família, Infància i Majors, que ha afegit que d’esta manera “els acostem a la gestió pública garantint la seua participació en polítiques que els concernixen”.

L’actual reglament va entrar en vigor en 2012 i ara la nova redacció actualitza i completa les funcions dels diferents òrgans del consell, els seus objectius, el desenvolupament de les sessions, l’estatut dels seus membres i introduïx per primera vegada un nou títol destinat a la regulació de la figura del Defensor de les Persones Majors.

Per part seua, Loli Serna, regidora de Participació, ha indicat que “donem suport a esta modificació del reglament ja que anticipa i soluciona incidències que no apareixien en el document i que, no obstant això, si s’havien donat durant estos anys”. A més, ha defés la creació de la figura del Defensor de les Persones Majors que ha qualificat com “un llit a través del que poden impulsar-se i garantir-se les polítiques públiques dirigides a ells”.