Elx al costat de SEO BirdLife presenta la web ‘Xarxa de platges pel corriol camanegre’

Elx al costat de SEO BirdLife presenta la web ‘Xarxa de platges pel corriol camanegre’

La nova plataforma permet conéixer les accions dels projectes desenvolupats i consultar materials per a la conservació de l’au en perill d’extinció


La Regidoria de Medi Ambient al costat de SEO BirdLife, la Societat Espanyola d’Ornitologia, ha presentat una nova campanya de sensibilització per a la conservació del corriol camanegre, una espècie d’au protegida que es troba i cria a les platges i aiguamolls il·licitans. Es tracta d’una acció emmarcada en la continuació del projecte ‘Corriol camanegre 5.0’.

El regidor de l’àrea, José Antonio Román, ha destacat que “Elx no és només coneguda pel seu palmerar, sinó també per la seua riquesa mediambiental gràcies a les nostres platges, lloc de gaudi de banyistes i també la llar d’espècies emblemàtiques com el corriol camanegre o la tortuga babaua”. Román a més ha indicat que “la sensibilitat del poble il·licità amb el medi ambient es reflectix en la convivència harmoniosa entre l’oci i la naturalesa i el nostre compromís amb la protecció de l’entorn natural és fort gràcies a iniciatives com les que hui presentem”.

Per a això, SEO BirdLife, en col·laboració amb l’Ajuntament, ha posat en marxa una nova pàgina web ‘Xarxa de platges pel corriol camanegre’ on es poden conéixer les accions dels diferents projectes desenvolupats des de 2020 amb l’objectiu de treballar en la conservació i protecció del corriol camanegre i de les platges i cordons dunars en els quals habita, per a fomentar la creació de més platges naturals compatibles amb l’ús públic.

El nou web no sols permet estar al corrent dels objectius o les accions desenvolupades, sinó que és un espai de referència per a aquells interessats a donar suport a les accions de conservació d’esta espècie emblemàtica. La plataforma permet l’accés a nombrosos materials dirigits tant a l’administració pública en la gestió de platges, com al professorat i educadors ambientals amb la finalitat de conscienciar sobre la importància de la conservació d’esta espècie, en perill d’extinció.

La unitat didàctica ‘El meu veí corriol’ ha sigut traduïda al valencià i a l’anglés i serà gratuïta per als centres escolars il·licitans

D’altra banda, la tècnica de SEO Bird Life a la Comunitat Valenciana, María Antón, ha anunciat la nova versió de la unitat didàctica creada en 2022 ‘El meu veí, el corriol’; difosa per tots els centres costaners de la Comunitat Valenciana com a ferramenta educativa per a sensibilitzar a la població sobre la situació d’esta espècie i promoure la seua conservació; que gràcies a l’Ajuntament d’Elx s’ha pogut traduir al valencià i a l’anglés.

A través del corriol, la unitat arreplega la riquesa i valors dels sistemes dunars, les amenaces que presenten i com es pot lluitar per a protegir i conservar l’ecosistema. Es compon d’un total de quatre blocs enfocats a la fauna i la flora, la biologia del corriol camanegre, a les amenaces que patixen i a les bones pràctiques que poden realitzar-se per a protegir-los.

A més, la Regidoria de Medi Ambient ha anunciat noves accions que es duran a terme l’any vinent per a facilitar la cria a estes aus en les dunes de les platges il·licitanes. Així ho ha explicat el coordinador de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Elx, Juan Carlos Aranda, “el corriol camanegre posa els seus nius en la base de les dunes de la platja seca on acudixen els banyistes, per la qual cosa, este animal viu en una situació molt delicada, ja que no poden desenvolupar els seus nius”. Aranda ha indicat que el que es planteja és ampliar la franja de la platja al costat de les dunes perquè esta espècie puga criar en un espai més ampli i contribuir així a la seua conservació.