Ajuntament i Col·legi d’Advocats d’Elx impulsen un servei de mediació de proximitat

Ajuntament i Col·legi d’Advocats d’Elx impulsen un servei de mediació de proximitat

La iniciativa Mediaprop es presta en les instal·lacions municipals de Casa de la Dona i en les taules divulgatives que pose en marxa el CEMICAE


L’Ajuntament d’Elx i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Elx (ICAE) impulsen per segon any consecutiu el servei gratuït d’informació i mediació de proximitat denominat Mediaprop. Una iniciativa prestada per mediadors del mateix ICAE per a mediar en els conflictes que sorgisquen entre particulars i/o amb empreses en els àmbits familiars, veïnals, comunitaris, hereditaris, vivenda, comercials, empresarials o educatius.

La mediació és un mitjà de resolució o gestió de controvèrsies, en el qual dos o més parts intenten voluntàriament per a aconseguir un acord amb la intervenció d’un professional mediador. En este sentit, el Centre de Mediació del Col·legi d’Advocats d’Elx (CEMICAE) oferix un servici de mediació a tots els ciutadans tant en l’àmbit judicial com extrajudicial i per a donar a conéixer i promoure esta via alternativa de gestió.

Segons la regidora d’Acció Social, Celia Lastra, l’objectiu de l’Ajuntament és “fomentar aquelles accions amb les quals afavorir la solució de les controvèrsies sorgides entre ciutadans a través de la celebració de sessions informatives i de mediació, a petició de la ciutadania, com a alternativa al procés judicial”.

El passat 1 de juliol va començar la prestació del servei de mediació que duran a terme mediadors del Centre de Mediació de l’ICAE a les instal·lacions municipals de Casa de la Dona al Centre Social Altabix-Universitat i en les taules divulgatives que pose en marxa el CEMICAE.

Es tracta d’una ferramenta eficaç per a resoldre conflictes i desembossar procediments judicials

A través d’este servici es pretén afavorir la solució de controvèrsies a través de la celebració de sessions informatives i, si és el cas, sessions de mediació, a sol·licitud de la ciutadania, de les persones físiques mediadores i de les entitats mediadores de la Comunitat Valenciana, i en tot cas, dels serveis d’orientació de mediació.

D’altra banda, atenció i informació a la ciutadania sobre la mediació com a alternativa al procés judicial, intervenció del mediador en la realització de procediments de mediació extrajudicial que incloguen les sessions informatives. A més d’activitats de difusió dels serveis de mediació prestats en l’espai MEDIAPROP, dirigides a la ciutadania, associacions de consumidors i usuaris, entitats mediadores, jutjats de pau o centres socials i cívics.

El degà de l’ICAE, Diego García, ha destacat els beneficis d’este servei “encara desconegut per a molts, amb el qual posar solució als conflictes plantejats per la ciutadania”. Així ha apuntat que “compta amb beneficis per a tots, rapidesa a trobar solucions o desembossar procediments judicials”. Entre les matèries més demandades: civil, penal, família, mercantil o problemes entre propietaris. Segons García, més d’una vintena de professionals de l’advocacia formats en esta matèria són els encarregats d’oferir este servei.

De dilluns a dimecres es realitzaran actuacions d’assistència de mediació a la ciutadania i es recepcionaran i tramitaran les sol·licituds d’inici d’expedient, en horari de 10.00 a 13.00 hores. Els dijous i divendres, en horari de 09.00 a 14.00 hores, hi haurà sessions de mediació. Mentre que l’horari de les taules de divulgació del CEMICAE s’adaptarà a les necessitats i disponibilitat del servei i dels mediadors.

Per part seua, les xarrades en centres socials i cívics, associacions, centres educatius i Policia Local per a difondre la mediació es realitzaran en funció de la demanda existent.