L’espai aeri es tancarà al vol de drons durant la Nit de l’Albà

L’espai aeri es tancarà al vol de drons durant la Nit de l’Albà

La recent entrada en vigor del RD 517/2024 ha vingut a desenvolupar el règim jurídic per a la utilització d’aeronaus no tripulades i obre noves possibilitats al vol de drons per particulars. En este context i per a garantir la seguretat durant la celebració de la Nit de l’Albà, resultava imprescindible el tancament de l’espai aeri als drons, entre les 21 hores del dimarts 13 d’agost i les 00.30 hores de la matinada del dimecres 14, com a mesura extraordinària prevista per a casos com este.

Per això, la Unitat de Mitjans Aeris de la Policia Local d’Elx (UMAE), ha promogut que ENAIRE, entitat gestora de navegació aèria a Espanya, adopte esta restricció per raons extraordinàries; limitació que no afectarà les aeronaus de les Forces i Cossos de Seguretat i serveis d’emergència, així com tampoc a l’aviació tripulada, ja que no suposa cap risc per al normal desenrotllament de la Nit de l’Albà.

Esta mesura respon a la necessitat de previndre diversos riscos, el principal d’ells és el derivat de la presència multitudinària de persones congregades en espais oberts, ja que, en cas produir-se un incident amb dron, este podria causar lesions de gravetat per l’impacte i corts per les hèlices. A més, la presència de drons no autoritzats podria interferir en el vol de les aeronaus autoritzades, amb el consegüent risc.

Resulta convenient considerar que el llançament de focs artificials durant la celebració de la tradicional Nit de l’Albà és indiscriminat i no es limita als diversos punts oficials, sinó que es produïx en la pràctica totalitat de les terrasses de la ciutat,  per la qual cosa esta dispersió impedix poder previndre eixos riscos d’una manera menys restrictiva.

Des de la Unitat de Mitjans Aeris de la Policia il·licitana (UMAE) s’apel·la a la responsabilitat, amb l’advertiment que durant les hores del tancament de l’espai aeri indicat s’activaran sistemes de detecció i identificació del número de registre dels drons no autoritzats i estos equips són susceptibles d’inhibir el senyal del pilot infractor i fer-se amb el control de l’aeronau.