Puja un 2,2% el nombre d’usuaris de les biblioteques municipals en el primer semestre de 2024

Puja un 2,2% el nombre d’usuaris de les biblioteques municipals en el primer semestre de 2024

El total de préstecs es va incrementar un 11% entre gener i juny, mentre que el servici de bibliobús augmenta en quasi un 46% respecte a l’any anterior


La Xarxa Municipal de Biblioteques d’Elx continua a l’alça quant al nombre d’usuaris, que de gener a juny d’este 2024 va superar els 91.300, un 2’2% més que en els sis primers mesos de l’any anterior. En concret, durant este primer semestre més de 73.000 adults i 18.000 xiquets i xiquetes van fer ús de les huit biblioteques repartides per tot el municipi, la Biblioteca Central Pere Ibarra, la Biblioteca Aurelià Ibarra, la Biblioteca Gloria Fuertes, l’Alberto Miralles, la Mestre Pep Sempere, José Fuentes (Torrellano), Pedro Salinas (l’Altet) i la Marina.

En este sentit, les més utilitzades han sigut la Biblioteca Central Pere Ibarra amb 35.736, seguida de la Biblioteca Aurelià Ibarra i Gloria Fuertes amb prop de 20.000 en total. La regidora de Biblioteques, Loli Serna, ha destacat l’ “aposta pel foment de l’hàbit lector entre xicotets i majors i la formació de nous lectors, gràcies a la realització d’activitats al llarg de tot l’any amb les quals acostar este servei a tota la ciutadania i fer-lo molt més accessible”.

D’altra banda, el nombre de préstecs també ha augmentat de manera considerable, un 11%, en passar de 57.637 als 63.980 d’este primer semestre. Del total de préstecs prop de 50.000 van ser en castellà, 8.400 en valencià i la resta en altres idiomes. Principalment llibres, 59.233, i els 4.747 restants han sigut periòdics (833), documents sonors (701), electrònics (19) i audiovisuals 3.194.

Un altre dels increments respecte a 2023 és el de nous carnets, que passa de 1.430 a 1.771, una pujada del 23,9%. A més, el servei de bibliobús augmenta un 45,9% respecte al primer semestre de 2023, que passa de 2.411 a 3.516.

Més de 6.000 persones van gaudir de les diferents activitats programades en la Xarxa de Biblioteques per a fer-les més accessibles a la ciutadania i fomentar l’hàbit de lectura

La Xarxa Municipal de Biblioteques ha organitzat durant estos mesos nombroses activitats com ara contacontes, tallers, presentacions de llibres, clubs de lectura, jornada de portes obertes, exposicions o visites programades amb una afluència superior a les 6.000 persones.

Una de les activitats es va dur a terme amb motiu de la celebració del 20 aniversari del Museu Paleontològic d’Elx (MUPE) a través d’un projecte de divulgació en el qual també va col·laborar la Regidoria de Cultura, per a acostar entre els joves l’hàbit de la lectura des de la perspectiva de les Ciències de la Terra. A més, es van recrear xicotets espais museístics amb llibres de dinosaures, rèpliques de fòssils, roques i minerals.

Enguany s’ha iniciat a més una col·laboració amb la Regidoria d’Infància, Família i Menor a través de la Casa del Major per a oferir una sèrie d’activitats culturals en les quals van participar més d’un centenar de persones, relacionades amb la lectura i els serveis bibliotecaris com ara clubs de lectura, al costat de tallers d’expressió corporal, visites guiades al Gran Teatre i a l’exposició “La biblioteca teatral Alberto Miralles i molt més teatre”.

També s’aposta per unes biblioteques més accessibles i inclusives amb l’objectiu d’integrar tota la ciutadania en els serveis que oferix, a través del projecte ‘Biblioteca per a tots’. Així, fins al moment s’han realitzat activitats com ara tallers d’ús del catàleg i l’aplicació e-biblio, visites guiades a la carta o tallers d’alfabetització informacional en les quals han participat col·lectius com ara Integra-t, Asfeme, Apsa, CRIS o el centre d’educació especial Tamarit.

Així mateix, en col·laboració amb els Ludoclub dels centres socials d’Altabix, Palmerars, El Pla i Francesc Cantó es programen activitats dirigides a la integració d’infants en risc d’exclusió social.