Solta de tortugues babaues a la platja del Carabassí

Solta de tortugues babaues a la platja del Carabassí

Un total de 14 exemplars van ser retornats a la mar després de ser localitzats el mes de juny passat a l’arena


La platja del Carabassí va acollir ahir, 22 d’agost, la solta de 14 tortugues de l’espècie babaua (caretta caretta) d’una mica més de centenar de cries que es van detectar el mes de juny passat als Arenals del Sol, on va ser la primera posada de tortuga babaua a Espanya de la temporada.

Una solta que va causar gran expectació entre veïns i visitants dels Arenals del Sol i en la qual van participar membres de diversos col·lectius ecologistes com l’ONG Xaloc, Margalló Ecologistes en Acció, a més de la mateixa Conselleria de Medi Ambient. També va acudir el regidor de l’àrea, José Antonio Román, que va destacar “la perfecta convivència i integració entre les espècies i els banyistes”.

El passat 18 de juny es va localitzar a l’arena un niu amb una mica més d’un centenar d’ous que van ser extrets de la platja i dels quals una vintena es van traslladar a una incubadora de l’Oceanogràfic. La resta es van emportar a un lloc més segur en una zona de la platja del Carabassí, allunyada de banyistes, on es va crear un niu artificial recobert amb malles per a la seua millor protecció durant la fase d’eclosió dels ous.

Encara que falten per fer eclosió una quantitat d’ous, es vol organitzar de nou un grup de voluntaris que vigile el niu artificial les 24 hores del dia fins la seua eclosió, per a soltar-los després a la mar.

Segons el regidor, “cal destacar el paper crucial de les nostres platges en la preservació de la biodiversitat i la sostenibilitat. Les platges d’Elx són espais on la convivència entre l’ésser humà i diverses espècies animals és una realitat, com ho demostra la nidificació de la tortuga babaua”.

És fruit del nostre compromís per mantindre platges sostenibles i respectuoses amb els cicles naturals de la fauna local. La sensibilitat de la població il·licitana ha sigut clau per a crear un entorn que atorga les nostres platges una identitat única a la regió”. D’esta manera, ha indicat que “les nostres platges destaquen per la seua essència mediambiental única, on la puresa de l’entorn es fusiona amb una convivència respectuosa entre l’ésser humà i la naturalesa”.

El regidor de Medi Ambient, José Antonio Román, ha destacat el “paper crucial de les nostres platges en la preservació de la biodiversitat i la sostenibilitat”

Des de 2017, a la Comunitat Valenciana existix el primer protocol enfront d’atenció d’esdeveniments d’implantació a l’àmbit nacional, en el qual s’indicava que amb 1 o 2 nius per temporada els nius s’emportaven a una platja protegida del Parc Natural de l’Albufera, però davant l’increment de nius, institucions com a Universitat Politècnica de València, l’ONG Xaloc, a més de la Conselleria o la Fundació Oceanogràfic, van modificar el protocol per a deixar els nius el més a prop possible de la posada de la tortuga i un xicotet percentatge es traslladava a les instal·lacions de l’Oceanogràfic per a tindre un control extern del funcionament de la posada en platja.

Segons este protocol, la majoria dels exemplars nascuts s’alliberen, a la platja on s’ha situat el niu, i alguns es queden en un programa de cria en captivitat amb finalitats científics.

“Continuarem treballant perquè les nostres platges continuen sent un exemple de convivència harmoniosa entre l’ésser humà i la naturalesa”, afirma Román.