Més de 270 entitats econòmiques, culturals, socials, esportives o agràries participen en les diferents trobades per a traçar el full de ruta de la dècada vinent
L’alcalde Pablo Ruz ha valorat de manera positiva les trobades amb entitats i associacions que integren la societat civil celebrats durant tota la setmana en el saló de plens. Una sèrie de reunions en les quals col·lectius empresarials i econòmics, agraris, esportius, culturals i festers, socials, pedanies i barris i mitjans de comunicació han posat sobre la taula els principals recursos i fortaleses d’Elx, però també els problemes existents i els reptes i desafiaments futurs als quals ha d’enfrontar-se el municipi.
“Culmina una setmana inèdita, apassionant i històrica amb 8 reunions de treball en les quals han participat 274 entitats del municipi, als quals agraïm la seua labor de generositat i posada en comú en este fòrum en el qual el govern municipal ha exercit una labor d’escolta activa. Estem alineats amb les necessitats i reptes marcats i coincidim en rumb i destí amb el que ha establit”. Així, ha apuntat que “la participació de la societat civil és una sort que cal aprofitar”.
L’alcalde ha destacat la reivindicació comuna de la falta de taxis i de places hoteleres per a poder desenrotllar esdeveniments. Però a més, ha posat sobre la taula les principals necessitats i reptes que han posat sobre la taula les diferents entitats i associacions.
En el cas de les institucions i entitats empresarials i econòmiques, han destacat la necessitat de potenciar l’eix Elx-Alacant i enfortir la característica de ciutat universitària. “Hem de ser conscients de la importància de l’àrea funcional amb la presència del port i l’aeroport, universitats o estacions d’AVE. Això ens fa especials i diferents i és el que ens permet tindre oportunitats”.
Les entitats agràries han posat en relleu el problema del relleu generacional i la importància de “prestigiar” els treballadors del camp i la posada en valor del patrimoni hidràulic. “Elx és una ciutat agrícola, cal creure-s’ho i potenciar-ho”.
En el cas de les entitats culturals i festeres, han reivindicat el retorn de la Dama, la necessitat de canalitzar i potenciar la realitat cultural del municipi, a més “consideren que la celebració de l’Any Jubilar és una oportunitat per a Elx”. Per part seua, les entitats socials han posat de manifest la importància d’apostar per l’accessibilitat en la via pública, l’accés a la vivenda i pisos tutelats per a persones amb discapacitat.
Segons l’alcalde Pablo Ruz, “el futur no es pot preveure, però es pot preparar”
També ha fet referència als barris i pedanies, que han marcat com a repte la mobilitat, la celebració d’esdeveniments, a més de l’aposta per posar en valor l’orgull patrimonial, natural i cultural de les pedanies d’Elx. En l’àmbit esportiu, el foment de l’esport en xiquets i joves i potenciar Elx com a seu d’esdeveniments.
D’altra banda, ha fet referència a la necessitat de connectar estos sectors amb les aules. “El caràcter emprenedor dels il·licitans o la riquesa del nostre camp cal explicar-los en els col·legis”. A més, ha destacat la valoració positiva que han fet quant a la posada en marxa del bus a les pedanies, les actuacions en el Palmerar i la recuperació d’horts com a ús agrícola o la potenciació de les tradicions.
Estes trobades amb representants de la societat civil continuen el dia 23 amb directors de col·legis i instituts d’Elx, a més d’arquitectes i urbanistes. “Es tracta de preparar entre tots l’Elx del futur, configurar un pla estratègic i marcar el full de ruta de la dècada vinent”, ha assenyalat l’alcalde. “El futur no es pot preveure, però es pot preparar.”
Totes les aportacions es canalitzaran a través de l’empresa municipal Pimesa, sumat a l’Agenda urbana que és el document “que obri les portes a l’obtenció de subvencions estratègiques, i el mes de gener es presentarà el document final.