Elx aposta per convertir-se en eix cultural i turístic durant l’any jubilar del dogma de l’Assumpció

Elx aposta per convertir-se en eix cultural i turístic durant l’any jubilar del dogma de l’Assumpció

La commemoració del 75 aniversari de la definició del dogma es prolongarà de l’1 de novembre d’enguany a l’1 de novembre de 2025


Elx aspira a convertir-se en un eix cultural, patrimonial i turístic durant la celebració de l’any jubilar per a commemorar el 75 aniversari de la definició del dogma de l’ Assumpció pel papa Pius XII l’any 1950. Un any jubilar que començarà el pròxim 1 de novembre i que es prolongarà fins a l’1 de novembre de 2025.

L’alcalde Pablo Ruz ha assenyalat que “es presenta un any històric per a Elx, un any d’oportunitats econòmiques, culturals i turístiques on es promouran esdeveniments amb els quals vertebrar i fer ciutat”. Així, ha indicat que “es tracta de convertir Elx en un reclam cultural, patrimonial, religiós, turístic en el conjunt d’Espanya i Europa, aprofitant la commemoració del dogma, que serà el fil conductor d’una extensa programació amb esdeveniments culturals”.

Un programa que inclou la celebració del congrés internacional marià el mes de febrer, esdeveniment nacional amb escolanies d’Espanya, exposicions del Misteri d’Elx fora d’Elx o la reobertura del Museu de la Festa. “El nostre objectiu és posar a Elx en el mapa nacional i internacional, amb el Misteri com a referència”.

El lema d’este any jubilar és “Elx, al cel a la terra” amb la silueta de la corona que porta la Maria en el Misteri en color daurat. “Volem que este any jubilar es convertisca en un espai per a la trobada, en el qual sentir-nos orgullosos per tot el que la ciutat ha construït els últims 700 anys i on es trobe en la Festa eixa identitat, amb la mirada posada en el cel”.

En la presentació d’este any jubilar ha assistit el bisbe de la Diòcesi Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, que ha assenyalat que la Porta Santa d’este any jubilar estarà en la basílica de Santa Maria, “tan estimat per nosaltres” i ha recordat que este any jubilar “coincidirà amb un any jubilar molt important com és el naixement de Jesús, 2025 anys”.

El programa inclou la celebració d’esdeveniments culturals, congressos nacionals i internacionals o la reobertura del Museu de la Festa

A més, ha destacat la idea de posar en marxa visites dels col·legis de la diòcesi perquè passen per la Porta Santa. “En la història de la fe mariana, Elx té un pes important en la fe en l’assumpció de María als cels”.

D’altra banda, l’alcalde ha assenyalat que el grup popular en el Congrés dels Diputats ha registrat una Proposició No de Llei “per a instar el Govern d’Espanya a aprovar la consideració d’esdeveniment excepcional d’interés públic la commemoració del dogma de l’Assumpció per a obtindre exempcions fiscals per a les empreses que ajuden a finançar esta programació”. Al mateix temps, des de l’Ajuntament s’ha enviat una carta al Ministeri d’Hisenda perquè les empreses que col·laboren compten amb bonificacions i exempcions fiscals.