Elx centra els seus esforços a posar les persones en l’eix de les seues polítiques

Elx centra els seus esforços a posar les persones en l’eix de les seues polítiques

L’alcalde Pablo Ruz i les responsables de les diferents àrees en matèria social i juvenil es reunixen amb entitats i col·lectius per a establir una línia de treball conjunta


El Saló de Plens ha acollit una nova trobada amb la societat civil, el quart, esta vegada amb entitats i col·lectius socials i juvenils del municipi. Una reunió en la qual han participat més d’una trentena d’entitats i en la qual ha sigut present l’alcalde Pablo Ruz al costat de les responsables de les àrees d’Acció Social, Celia Lastra; Infància, Família i Majors, Aurora Rodil; Dona, Caridad Martínez i de Discapacitat i Joventut, María Bonmatí.

En la seua intervenció, la regidora d’Acció Social, Celia Lastra, ha fet un repàs de les diferents actuacions dutes a terme en els últims mesos, “que han suposat un increment del 30% en les valoracions del grau de dependència i la reducció de llistes d’espera de 3 mesos a menys d’1 en l’atenció en els serveis socials en poc més d’un any”.

D’altra banda, s’ha apostat per la modernització del sistema de gestió dels serveis socials i s’ha reduït la llista d’espera en 5 mesos per a la tramitació inicial de la renda valenciana d’inclusió, amb la posada en marxa d’un pla de xoc. Al mateix temps, s’ha referit a l’impuls del centre de pernocta per a persones sense llar de la Fundació Consciencia’t, inaugurat al desembre de 2023, i que compta amb la col·laboració econòmica de l’Ajuntament per a la seua posada en marxa i funcionament.

Respecte a l’àrea de Dona, la regidora ha destacat el compromís en la lluita contra la violència sobre la dona. “És un tema prioritari d’este govern”, ha afirmat Caridad Martínez, que ha assenyalat el reforç del personal del Servei d’Atenció integral a la Dona que atén les víctimes de maltractaments a nivell psicològic i legal.

També s’ha referit a l’ampliació dels punts violeta en les festes patronals d’Elx i en les pedanies, l’elaboració i posada en marxa del protocol de prevenció enfront de la violència sexual en espais d’oci amb campanyes contra l’assetjament a les platges i la campanya ‘Dis-ho’ de conscienciació ciutadana. A més de la recuperació del segell d’empresa conciliadora per a afavorir la conciliació de la vida familiar i laboral i la pròxima posada en marxa del centre dona 14 hores.

En l’àrea de Discapacitat, la regidora María Bonmatí, ha posat en valor el treball perquè Elx “siga un exemple i una referència en la incorporació al mercat laboral de les persones amb discapacitat”. Ha destacat la millora de l’accessibilitat en la via pública amb les noves plataformes úniques i en dependències municipals com l’OMAC, on s’ha posat en marxa el sistema sVisual, que permet persones sordes o amb discapacitat auditiva comunicar-se per a la realització de diversos tràmits amb l’administració.

En Joventut, Bonmatí ha recordat la reobertura dels centres juvenils, “tancats des de 2017, amb una programació formativa i d’oci ambiciosa” i el treball per acostar als joves al mercat laboral amb ajudes en idiomes, l’obtenció del permís de conduir o l’adquisició de vehicles no contaminants.

Entre les peticions destaca la necessitat de formació per professionals en acció comunitària, vivendes accessibles i la importància de col·laboració entre associacions

Des de la Regidoria de Família, Infància i Majors, la regidora Aurora Rodil, ha traslladat a les entitats socials que un dels projectes que es posaran en marxa en les pròximes setmanes és la figura del Defensor del Major. “Estem en el procés de selecció d’esta figura de gran importància que es votarà en el pròxim Consell del Major i que servirà per a ajudar els majors amb les seues problemàtiques i necessitats”.

D’altra banda, ha destacat la reducció de les llistes d’espera d’Atenció integral a la Infància ja que “quan vam arribar al govern en casos lleus i moderats era molt preocupant”. Ha indicat que les llistes s’han reduït un 30% en casos greus i que la llista de casos lleus es troba dins de la mitjana. Quant a les ajudes a la natalitat, la regidora de Família, ha anunciat que ja han sigut adjudicades totes, un total de 100 ajudes de 1.000 euros a dones que han donat a llum o han estat embarassades entre juliol de 2023 i setembre de 2024 i que a més es troben en situació de vulnerabilitat.

En esta trobada les entitats i col·lectius van traslladar una sèrie de propostes i necessitats al govern municipal perquè Elx siga un referent en l’àmbit social i les persones continuen sent l’eix de la política municipal. Així, han destacat la necessitat de formació per professionals en acció comunitària i vivenda accessible o la demanda d’un Centre de Dia d’Atenció a Drogodependents. A més, s’ha posat sobre la taula la importància de compartir recursos i coneixements i la col·laboració entre associacions.