Elx es postula per a influir a nivell europeu en les polítiques sobre el cicle urbà de l’aigua.

Elx es postula per a influir a nivell europeu en les polítiques sobre el cicle urbà de l’aigua.

La Junta de Govern acorda presentar la candidatura de l’Ajuntament per a formar part del Partenariat de Ciutats Vulnerables a l’Aigua de l’Agenda Urbana Europea.


L’Ajuntament d’Elx ha fet un pas decisiu en el seu compromís amb la sostenibilitat urbana en presentar la seua candidatura per a formar part d’un partenariat de l’Agenda Urbana Europea. Este esforç s’alinea amb la missió de la Unió Europea de fomentar ciutats més sostenibles, inclusives i resilients.

L’Agenda Urbana de la UE és un instrument de la Unió Europea que busca desenrotllar el potencial de les zones urbanes i impulsar la seua contribució a la consecució dels objectius comuns a escala nacional i de la UE. És un element clau de la Política Urbana de la Unió Europea que es va posar en marxa en 2016 amb el Pacte d’Amsterdam i que ha rebut un nou impuls des de 2022. S’articula a través de Plans d’Acció en determinats àmbits sectorials, mitjançant els quals es busca que les polítiques comunitàries aconseguisquen una millor regulació, un millor finançament i un millor intercanvi de coneixement.

El desenrotllament de l’Agenda Urbana de la UE es basa en el mecanisme dels partenariats, que són els encarregats de l’elaboració d’eixos Plans d’Acció. Cada partenariat està compost per agents de diferents tipus que treballen de manera coordinada. Els componen 4-5 Estats membres, diverses ciutats, la Comissió i altres actors. La seua concepció perseguix una nova governança multinivell mitjançant la integració de les polítiques sectorials de les diferents àrees de govern (cooperació horitzontal) i dels diferents nivells de govern (cooperació vertical).

Fins al moment hi ha 18 partenariats: els 14 inicials del Pacte d’Amsterdam més altres 4 creats en 2022 i 2023. Està prevista en estos moments la creació d’altres dos dedicats a l’aigua i a la descarbonització d’edificis. La selecció de les entitats participants es realitzarà pròximament mitjançant un procés competitiu que està en estos moments en termini de presentació de candidatures i en el qual l’Ajuntament d’Elx participarà.

En cas de resultar seleccionada, Elx s’uniria al club de ciutats espanyoles que ja han participat en partenariats: Madrid (Seguretat en els espais públics), Múrcia i Úbeda (Cultura i Patrimoni Cultural), Barcelona (Inclusió de migrants i refugiats), Vitòria-Gasteiz (Alimentació) o Pontevedra (renaturalització de ciutats).