L’arxiu històric municipal permet l’accés en línia a llibres d’actes entre els anys 1736 i 1924

L’arxiu històric municipal permet l’accés en línia a llibres d’actes entre els anys 1736 i 1924

Estos documents són coneguts hui dia com les actes del ple de l’Ajuntament i estan a la disposició de qualsevol usuari o investigador sense necessitat d’acudir a l’arxiu


L’arxiu històric municipal ha posat a la disposició d’usuaris i investigadors els llibres d’actes ja digitalitzats i en format en línia compresos entre els anys 1736 i 1924. Un total de 155 llibres que corresponen a quasi dos segles d’actes que ja estan a l’abast de qualsevol persona per a poder consultar-les sense necessitat d’acudir a l’arxiu.

La regidora de Biblioteques, Loli Serna, ha assenyalat que estes labors de digitalització pretenen “donar a conéixer el patrimoni documental del municipi, encara desconegut per molts ciutadans”. En concret, els llibres d’actes corresponen a una sèrie essencial d’entre les produïdes per l’administració municipal.

A Elx estos llibres comencen en 1370 i arriben fins als nostres dies i des de l’Edat mitjana la tipologia és bastant similar: s’inicia amb la data de la sessió, les persones que assistixen i el resum dels assumptes que es tracten en eixa reunió. Al llarg de la història ha rebut diferents noms: llibres d’ordinacions o llibres de capítols i hui dia són coneguts com els llibres d’actes del Ple de l’Ajuntament.

Segons la cap de Secció d’Arxiu Municipal, Carmina Verdú, la digitalització dels documents no sols suposa l’accés en línia i la facilitat en la consulta, sinó que va aparellada a una política més àmplia de conservació preventiva, ja que sempre es digitalitzen els documents que han sigut restaurats per a evitar la consulta directa en la mesura que siga possible i prolongar la vida dels documents en les millors condicions.

La digitalització va aparellada a una política de conservació preventiva amb la qual evitar la consulta directa i prolongar la vida d’estos documents en les millors condicions

No obstant això, en l’actualitat s’ha ampliat la digitalització no sols al restaurat, sinó a una de les sèries documentals més consultades com és la dels llibres d’actes, i que és imprescindible en qualsevol investigació en tots els períodes històrics. L’objectiu és continuar completant la sèrie.

En la web de l’Arxiu Històric Municipal, dins de l’apartat documentació digitalitzada, es poden consultar una sèrie de documents digitalitzats ordenats per categories i on es poden trobar documents de la col·lecció de Pere Ibarra, fotografies i postals, pergamins o plans històrics.

També estan digitalitzats els llibres de registre civil de matrimonis, naixements i defuncions del període en què esta oficina va ser municipal, entre 1841 i 1870, i que juntament amb padrons i censos històrics és la categoria més utilitzada, ja que és imprescindible per a l’elaboració dels arbres genealògics.