La plaça de Baix acull la lectura del manifest on es destaca la necessitat de posar fi a la precarietat laboral que suposa un factor de risc i malestar psicològic
L’Ajuntament d’Elx i l’Associació de Malalts Mentals d’Elx (ASFEME) han commemorat este dijous el Dia Mundial de la Salut Mental amb la lectura d’un manifest en la plaça de Baix per a sensibilitzar a la societat il·licitana sobre esta problemàtica.
Sota el lema “Treball i salut mental, un vincle fonamental”, la directora d’Asfeme, Noelia Aznar ha afirmat que enguany l’objectiu del lema conjumina una doble reivindicació. “Reclamem el treball digne per a totes les persones treballadores, ja que l’entorn laboral és un dels principals factors que influïx en el benestar de les persones. A més, apostem pel dret de les persones amb problemes de salut mental a tindre un treball”.
Una altra de les persones encarregades de llegir el manifest ha sigut Ana Belén Anguita, experta en salut mental i coneixedora d’esta malaltia en primera persona, qui ha assegurat que les persones que patixen un problema de salut mental “ens trobem amb una baixa inserció laboral a causa de l’estigma, els prejudicis, la por i la falta d’informació sobre salut mental”.
Així, ha assenyalat que les dades més recents de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), indiquen que les persones amb discapacitat psicosocial van tindre la segona menor taxa d’ocupació en 2022, amb un 18,9%. La desocupació, la inseguretat laboral i financera i la pèrdua de l’ocupació són factors de risc d’intent de suïcidi. “Les persones que patim un problema de salut mental podem exercir un treball digne que ens permeta ser autònoms i independents com qualsevol altra persona sense discapacitat”.
Per part seua, la presidenta d’Asfeme, María José Gisbert, ha fet una crida a les administracions públiques i al teixit empresarial perquè “complisquen les quotes de reserva d’ocupació per a este col·lectiu en un 2%, que s’impliquen i vetlen perquè els entorns laborals siguen segurs, saludables i inclusius, en els quals es potencie el benestar”.
A més, l’impuls de mesures contra la precarietat laboral i el control de riscos laborals en les empreses, el foment de la formació i inserció laboral de les persones amb problemes de salut mental i que es contemplen sistemes de suport i adaptacions en les empreses que facen valdre el dret al treball de les persones amb problemes de salut mental, igual que s’adapten els llocs de treball per a altres discapacitats.
“Hem de construir una societat on, independentment de l’estat de salut mental, les persones tinguen les mateixes oportunitats de ser valorades per les seues habilitats i amb suport en les seues dificultats”, ha conclòs.
L’alcalde, Pablo Ruz, ha destacat la importància d’este acte per a “visibilitzar un problema real i del qual ningú està exempt”. Així, ha indicat que “és un desafiament atendre bé esta situació com a administració pública” i ha llançat un missatge d’esperança davant una situació que ha millorat en els últims 15-20 anys. “Estem amb vosaltres i compteu amb nosaltres”.
A més de la lectura del manifest, al llarg del matí s’ha instal·lat una taula informativa en la plaça de Baix, on també s’han dut a terme diferents activitats i tallers.