La rehabilitació integral de la Casa de la Verge i el seu entorn començarà a la fi d’any

La rehabilitació integral de la Casa de la Verge i el seu entorn començarà a la fi d’any

L’actuació té un preu de licitació de 639.000 euros i un termini d’execució de 10 mesos


L’alcalde, Pablo Ruz, ha visitat l’hort de Portes Encarnades, que acull la Casa de la Verge, on ha anunciat que la seua rehabilitació integral començarà en els pròxims mesos després que la Junta de Govern ja haja iniciat el procés de licitació de les obres.

“És una molt bona notícia per al conjunt de la ciutat, un projecte per a este espai amb un profundíssim sentit tradicional com a hort històric i com a espai principal de les Festes de la Mare de Déu, protegides perquè són un bé cultural” ha assenyalat Ruz.

Després de la cessió de l’hort a gestió municipal fa un any, la rehabilitació integral contempla la restauració completa de la vivenda tradicional i la seua adequació per a albergar un museu dedicat a la Festa de la Mare de Déu i la Casa es convertirà en la seu oficial de la Societat Vinguda de la Verge.

La reforma tindrà un preu de licitació de 639.000 euros i un termini d’execució de 10 mesos, “una xifra que ha augmentat respecte a la prevista, ja que hem decidit realitzar un projecte molt més ambiciós i integral”, ha indicat l’alcalde, que a més ha anunciat que l’Ajuntament sol·licitarà a Conselleria una subvenció de fins a 200.000 euros per a la restauració del patrimoni històric cultural valencià amb el qual es preveu finançar el projecte.

El projecte contempla la preservació i posada en valor de la casa tradicional, així com de l’hort històric de Portes Encarnades, espai de celebració de les Festes de la Mare de Déu

La reforma començarà amb la preservació i posada en valor dels elements arquitectònics originals de la Casa de la Verge, una construcció representativa de les vivendes típiques del camp. A la planta baixa, el disseny inclou la creació d’un espai expositiu amb cinc sales que permetran als visitants realitzar un recorregut circular entorn de l’escala central. En la primera planta, se situarà la nova seu de la Societat Vinguda de la Verge, que comptarà amb dos despatxos, un arxiu i una àrea expositiva addicional al rebedor, que connectarà amb tres terrasses: dos laterals, semicobertes i semitancades, així com un frontal totalment obert. El projecte també contempla una sèrie d’intervencions a l’entorn de la casa, amb la finalitat d’adequar-la com un espai públic accessible i atractiu.

Una de les actuacions més rellevants serà l’actuació sobre el mur de tancament que actualment impedix la visibilitat de la casa des del pont de la Generalitat. Es plantejarà la seua modificació per a millorar la percepció visual de l’edifici i la seua integració en el paisatge urbà. A més, es restauraran altres elements característics de l’entorn, com l’abeurador al costat de l’entrada i els corrals situats prop de la casa, per a reforçar així el seu caràcter de vivenda tradicional del Camp d’Elx.