La de La Festa ha sigut la candidatura més votada pels lectors de la publicació en la I edició dels Premis +Història
El Misteri d’Elx ha sigut el guanyador de la I edició dels Premis +Història organitzats per la revista Història National Geographic, en la categoria de Millor Patrimoni Cultural. Uns guardons triats pels lectors de la publicació i que reconeixen la divulgació i promoció de la història, el patrimoni, la cultura espanyola i la tradició.
“Estem molt orgullosos i contents d’esta extraordinària notícia que és una manera més de donar-li difusió i divulgació a l’obra mestra de la nostra cultura que és La Festa i de mostrar-li al món la seua bellesa” ha assenyalat l’alcalde, Pablo Ruz.
Els guanyadors dels premis s’han donat a conéixer en el número del mes de desembre de la revista National Geographic i ser la candidatura més votada suposa la publicació d’una edició especial de la revista amb tota la informació relacionada amb el Misteri d’Elx amb el principal objectiu de divulgar i donar a conéixer La Festa.
El president de la Junta Rectora del Misteri d’Elx, Francisco Borja, ha destacat que “el Misteri d’Elx, patrimoni de la humanitat des de 2001, és la perla del mediterrani, el millor drama mundial i l’únic que s’escenifica dintre d’una església”. Per tot això, “els il·licitans som el poble triat i donem les gràcies a tots els lectors d’esta revista per triar-nos com a Millor Patrimoni Cultural” ha assegurat Francisco Borja.
La representació il·licitana estava nominada al costat d’altres festes i tradicions espanyoles com són el Carnestoltes dels Indians de Santa Cruz de La Palma, a Canàries; Cigarrons de l’Entroido de Verín, a Orense; La Patum de Berga, a Barcelona i el Corpus Christi de Ponteareas a Pontevedra, Galícia. Totes elles podien votar-se fins al passat 10 d’octubre a través de la pàgina web historia.nationalgeographic.com per part dels lectors de la revista.
El Misteri d’Elx és una representació d’origen medieval, un drama cantat que relata la Dormició, l’Assumpció i la Coronació de la Verge l’origen del qual es remunta al segle XV. Està dividit en dos actes: la Vespra i la Festa que se celebren el 14 i 15 d’agost respectivament a l’interior de la basílica de Santa Maria, convertint la representació en l’única en el món que es representa dins d’una església.