Festes dels barris

A Elx les festes patronals d’agost en honor a la Verge de l’Assumpció són viscudes per tota la ciutadania i en aquestes participen activament les Comisions de Festes, que pertanyen a diferents barris d’Elx, i desenvolupen activitats durant tot l’any entorn d’aquesta festa i a altres que se celebren en diferents llocs del municipi.

Ací es presenten les festes d’Elx que són festes parroquials i romiatges localitzats en un barri però en molts casos compartides per totes les il·licitanes i els il·licitans.

Per a ampliar la informació sobre les Festes d’Elx: Visitelche i Festes Elx

 BARRI DE SANT ANTONI

Festes de Sant Antoni

El 17 de gener és la festivitat de Sant Antoni Abat. A Elx se celebra el cap de setmana següent a la festivitat que ací es coneix per Sant Antoni del Porquet i és una de les més antigues i arrelades de la ciutat, ja que està documentada des de l’Edat Mitjana. Se celebra al barri de Sant Antoni, als voltants de l’ermita, als horts del Trabalon, de Sant Antoni i del Cabolo així com als carrers adjacents on es realitza el romiatge.

El dissabte a la vesprada, el sant processiona al costat de la banda de Cornetes i Tambors de la Confraria de la Sang que té la seua seu en el barri. Després de la missa comença el castell de focs artificials i a les 12 de la nit tots i totes les participants es reuneixen per a veure la cremà de la foguera de Sant Antoni. El diumenge, després de la missa en la parròquia, té lloc el romiatge en el qual el sant és traslladat a coll dels romers i de les romeres que el porten en un divertit pas de ball fins a l’ermita, després d’això es procedeix al tan esperat i tradicional esmorzar a base de coca. Una vegada torna el sant a la seua parròquia es duu a terme la benedicció dels animals. Les bandes de música, la fira i les paradetes del porrat creen un ambient molt animat del que gaudeixen les famílies i amistats que es distribueixen entre els parcs i horts de palmeres menjant el típic esmorzar de coca amb sardina, faves i alls tendres.

 BARRI DEL PLA

Festes de Sant Agatàngel

Sant Agatàngel és el patró d’Elx, patronatge que comparteix amb la Verge de l’Assumpció. Encara que la festivitat és el 23 de gener, a Elx se celebra el dia 3 de febrer. Les festes tenen lloc el primer cap de setmana de febrer i comencen amb el tradicional sopar de cabasset en una gran carpa a les rodalies de l’església de Sant Agatàngel. L’endemà, dissabte, s’organitza un esmorzar, una festa infantil, una xocolatada i una missa. A la nit, serenates en honor al sant. El diumenge, el dia gran, comença amb una ofrena floral a càrrec de les reines de les festes que són acompanyades per les bandes de música. Després de la missa té lloc la processó, que està formada per les reines de les comissions de festes del camp i de la ciutat i de les cases regionals d’Aragó i d’Andalusia amb les tradicionals colles de dolçaina i tabalet, dirigint-se pels carrers del centre de la ciutat fins a la basílica de Santa Maria, on el sant roman tot l’any. El 3 de febrer, festivitat del Patró, el dia comença amb una despertà amb llançament de coets i al migdia sonen les campanes de totes les esglésies d’Elx en honor a Sant Agatàngel.

BARRI DE SANT JOSEP

Festes de Sant Josep

El dia 19 de març se celebra en el popular barri de Sant Josep la commemoració al seu patró. En els dies anteriors tenen lloc els resos religiosos del tríduum a Sant Josep, així com la realització de jocs i una xocolatada per a la xicalla a més d’un concert a la parròquia. Mentre que el dia 19, al matí, se celebra la missa i a la vesprada transcorre pels carrers del barri la processó del sant. Les festes estan promogudes per la parròquia de Sant Josep i secundades per diferents confraries i associacions.

Festes de Sant Pasqual Bailón

El dia 17 de maig és la festivitat de Sant Pasqual, una de les més típiques de la ciutat d’Elx. Se celebra al barri de Sant Josep, als voltants de l’església del mateix nom declarada Bé d’Interés Cultural ja que és una original mostra de finals del renaixement i començaments del barroc. Els carrers adjacents s’engalanen amb adorns festius i se celebra una animada fira en el barri. Destaquen les celebracions del carrer La Sènia, el veïnat del qual elabora un divertit programa de festes. Les activitats al barri inclouen cercaviles, jocs infantils, actuacions de cants corals, el famós sopar de cabasset i la processó que se celebra el diumenge, en la qual es llueixen  els típics capgrossos i la dolçaina i tabalet. Aquestes celebracions tenen lloc el cap de setmana següent a la festivitat.

Festes de la Medalla Miraculosa

L’últim diumenge del mes de maig tenen lloc les festes de la Verge de la Miraculosa, custodiada a l’església de Sant Josep. La verge ix en processó pels carrers del barri del mateix nom en companyia dels xiquets i xiquetes que han rebut la Primera Comunió enguany juntament amb altres fidels devots de la Verge. En finalitzar la processó es dispara un castell de focs artificials. La Verge Miraculosa està unida a una tradició molt popular a Elx que consisteix a passar de casa a casa unes urnes amb la imatge de la Verge amb una guardiola per a recollir donatius.

BARRI D’ALTABIX

Festes de Sant Vicent Ferrer

La commemoració de Sant Vicent Ferrer, patró del barri, és el dilluns de la segona setmana de Pasqua. Les festes estan organitzades per la parròquia de Sant Vicent Ferrer amb la col·laboració de la comissió de festes del barri d’Altabix. El lloc de celebració és l’hort de la Cuerna, enfront de l’església, i durant tot el cap de setmana es realitzen activitats com a jocs i teatre per al públic infantil, xocolatades, el sopar de cabasset, el campionat mundial de llançament d’os de dàtil i el concurs de paelles. La vesprada del dilluns de mona té lloc la processó de Sant Vicent Ferrer pels carrers del barri després de la qual s’ofrenen flors i se celebra una missa en honor al sant.

BARRI DEL SECTOR V

Festes de la Parroquia dels Desemparats

El primer i segon cap de setmana del mes de maig se celebren les festes de la parròquia del barri en honor a la Verge dels Desemparats. Les activitats prèvies al dia gran consisteixen en un concurs de paelles, jocs infantils, sopar de cabasset, misses i altres activitats. El segon diumenge de maig, al matí, la comissió de festes acompanyats pels veïns realitza una ofrena floral a la Verge  i posteriorment se celebra una missa. Al mig dia, la tradicional mascletà i a la vesprada, transcorre la processó pels carrers del barri amb la imatge de la Verge dels Desemparats que finalitza amb l’esclat de focs artificials.

BARRI DEL RAVAL DE SANT JOAN

Festes de Sant Joan

El cap de setmana anterior a la festivitat de Sant Joan -24 de juny-, se celebren les festes al Barri del Raval. És tradicional la plantà d’una foguera gran i diverses xicotetes als voltants de l’església de Sant Joan situada al tradicional barri il·licità. Són molts els veïns i les veïnes que acudeixen al recinte a gaudir dels típics sopars de cabasset, la banyaeta, actuacions, revetles etc. a més de les processons i actes religiosos, com ara el tríduum i les serenates. El dia de Sant Joan, una mica abans de la mitjanit, es procedeix a la cremà de les fogueres entre el goig dels més joves que finalment acaben banyats per l’aigua amb la qual els bombers sufoquen el foc de les fogueres.

BARRI DEL COR DE JESÚS

Festes de la Parroquia del Sagrat Cor de Jesús

Les festes parroquials del Sagrat Cor de Jesús tenen lloc durant la tercera o quarta setmana de juny al barri del mateix nom. Les festes s’inicien amb activitats lúdiques com jocs infantils, concursos, xocolatades, el típic sopar de cabasset i també activitats religioses com el tríduum i les misses per a culminar el diumenge amb la processó en honor al Sagrat Cor de Jesús on participen diverses confraries, els xiquets i xiquetes que han celebrat la primera comunió i el veïnat del barri que junts recorren els carrers al voltant de l’església.

 

BARRI DE LA PLAÇA DE BARCELONA

Festes de la Verge del Carme

La parròquia de Nostra Senyora del Carme celebra les festes en honor a la seua Verge durant els dies entorn de la commemoració del dia del Carme, el 16 de juliol, amb actes lúdics i religiosos com la solemne processó d’aquest dia, pels carrers del barri. La festa acaba amb un castell de focs artificials.

BARRI DEL CAMÍ DELS MAGROS

Festes de Sant Francesc d’Assís

Les festes patronals de la parròquia de Sant Francesc d’Assís a Carrús se celebren els dies previs i posteriors al dia 4 d’octubre en el qual es commemora el dia del sant. Els carrers del barri del Camí dels Magros es decoren per a animar els actes lúdics i religiosos. Jocs infantils, actuacions musicals, sopar de cabasset”, etc. es combinen amb vigílies, misses i la processó del diumenge amb la imatge de Sant Francesc recorrent el veïnat.

BARRI DE SANT CRISPÍ

Festes de Sant Crispí

El 25 d’octubre és la festivitat de Sant Crispí, patró dels sabaters. Donada la gran tradició de la indústria del calçat a Elx, aquesta festivitat té un gran arrelament entre la població il·licitana. Se celebra el cap de setmana més pròxim a la festivitat, amb un romiatge i una fira que se situa al barri del mateix nom, als voltants de l’Ermita de Sant Crispí, a Carrús. És costum beneir les xinxetes, component que s’utilitzava per a fer sabates antigament; aquestes són considerades per la població com un talismà que proporciona bona sort i treball. La programació inclou tríduum, ofrena de flors, misses, pregó de festes i actuacions musicals encara que l’acte més esperat és el tradicional romiatge que ix de la parròquia Mare de Déu, al barri del Toscar, i arriba fins a l’ermita de Sant Crispí, on el veïnat es reparteix pels voltants per a gaudir de l’esmorzar típic de coca amb sardina i de l’animat ambient de les paradetes de dolços i aliments.