Cooperació al desenvolupament

Cooperació Descentralitzada

Consisteix en la cooperació realitzada per les administracions subestatals (governs autònoms, diputacions, ajuntaments). En un sentit ampli, es tracta d’un nou enfocament de la cooperació caracteritzat per la descentralització d’iniciatives i de la relació amb el Sud, per la incorporació d’una àmplia gamma de nous actors de la societat civil, i per una major participació dels actors dels països del Tercer Món en el seu desenvolupament.

La cooperació descentralitzada ha sorgit al llarg dels anys 90 com a reacció davant de les limitacions de l’enfocament excessivament centralista i vertical amb què s’havia concebut fins llavors l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD). Però és necessari precisar a què es fa referència quan s’utilitza l’expressió “cooperació descentralitzada”, ja que existeixen dues accepcions bastant diferenciades, si bé ambdues tenen en comú la seua preocupació per la participació de nous agents en l’activitat de la cooperació per al desenvolupament. La més àmplia respon a la proposta de noves formes de cooperació, mentre que la més restrictiva fa referència al paper que exerceixen en la cooperació les institucions locals, autonòmiques o regionals dels països donants.

L’aparició de la cooperació descentralitzada és la resposta a les noves realitats de les societats. La descentralització i la democratització són dos processos que es troben en marxa en la majoria dels països, la qual cosa implica l’emergència de nous agents descentralitzats als països en desenvolupament, representatius de la societat civil. Això suposa l’aparició d’una nova força capaç de realitzar propostes per al desenvolupament i amb capacitat d’acció per a executar-les. Entre aquests agents es troben els sindicats, les comunitats locals, les agrupacions de productors, les associacions veïnals, etc.

Compromís amb l’Agenda 2030 

L’Ajuntament d’Elx expressa la solidaritat de la ciutadania il·licitana per mitjà del desenvolupament de les polítiques de Cooperació al Desenvolupament enquadrades en el marc de l’Agenda 2030, en què es planifiquen les accions en favor de les persones, el planeta, la prosperitat i la pau segons els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible definits en aquesta.

Elx 2030

El Pla Estratègic de l’Ajuntament d’Elx, ELX2030, es va gestar l’any 2017 amb el suport del Consell Social de la Ciutat i compta amb el suport unànime de tots els grups polítics de la corporació municipal.

És una estratègia que pretén mobilitzar la creativitat i la intel·ligència ciutadana, amb la finalitat de convertir els singulars recursos del municipi en actius de progrés i de qualitat de vida.

ELX2030 vol liderar el procés de transformació i modernització del nostre municipi compatibilitzant el creixement urbà i rural, el benestar social i el progrés econòmic, amb la conservació i millora dels valors ambientals, paisatgístics i culturals il·licitans.

El govern local és el més pròxim a les persones, a les necessitats i demandes ciutadanes. És l’administració amb més competències per a complir amb un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible: Aconseguir que les ciutats siguen més inclusives, segures, resilients i sostenibles.

Aliança de Ciutats pel Desenvolupament Sostenible

L’Aliança de Ciutats pel Desenvolupament Sostenible, respon a la voluntat del Consell de la Generalitat de difondre i traslladar a l’àmbit local la importància de comprometre’s amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides i es compromet a abordar el desafiament de fer realitat la meta d’aconseguir condicions favorables per a la consecució de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

Aprovada en el Ple del Consell del divendres 15 de gener de 2016, l’Aliança de les Ciutats de la Comunitat Valenciana potencia el paper d’una ciutadania global, que articule una visió local-global del món, a partir del coneixement de la realitat dels països empobrits i els factors que agreugen la desigualtat, la injustícia social i la inequitat de gènere, que contribuïsca a formar ciutadans i ciutadanes amb esperit crític, participatius i solidaris, a favor d’un desenvolupament humà sostenible, equitatiu i incloent.

Per a això és fonamental territorialitzar les metes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, a partir del paper fonamental que els municipis, a la Comunitat Valenciana, han de jugar en les polítiques públiques relacionades amb el desenvolupament sostenible, equitatiu i incloent, que se centra en les persones i en les comunitats.

Per a la participació d’un ajuntament en la citada Aliança de Ciutats pel Desenvolupament Sostenible és necessària la presa de raó i aprovació pel Ple Municipal del document sobre la Declaració de l’Aliança de Ciutats.

Entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 es troba el número 17: Revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible. Aquest objectiu es tradueix en l’establiment d’associacions sòlides i cooperació en tots els àmbits, que permeten la mobilització de recursos per al suport als països empobrits. En línia amb l’esperit de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 17, l’Ajuntament d’Elx ha sigut present en els següents instruments: Xarxa d’entitats locals per a l’Agenda 2030.

A fi de promoure el coneixement, sensibilització i implantació dels ODS de l’Agenda 2030 en les entitats locals espanyoles, enfortir i legitimar el paper estratègic que juguen les autoritats locals en el desenvolupament de l’Agenda 2030 a Espanya, i actuar com a fòrum d’intercanvi, assessorament i assistència per als seus membres, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies va crear la Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030. La Xarxa és un instrument que ofereix eines als Governs Locals perquè aconseguisquen els seus objectius, d’acord amb la implementació de l’Agenda 2030 a Espanya. L’Ajuntament d’Elx va formalitzar la seua adhesió a aquesta xarxa mitjançant acord del Ple de 27 de juliol de 2020.

Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030

La Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030 és la Secció de la FEMP que treballa per a afavorir la coordinació d’actuacions entre els Governs Locals, i per a permetre el fet d’aconseguir millors resultats en la implementació de l’Agenda 2030 als municipis i províncies, mitjançant la localització, l’alineació i el desenvolupament dels ODS de l’Agenda 2030 en l’àmbit local.

Es constitueix a l’octubre de 2020 i està presidida per l’alcalde de Palma, José Hila Vargas.

El 21 de setembre de 2019, en el marc de la celebració del XII Ple, la FEMP va reforçar políticament el seu lideratge i compromís d’aterrar els ODS a les ciutats i territoris de baix a dalt a través de la Declaració específica en favor de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Com a continuació a aquest compromís, la Junta de Govern de la FEMP decideix en la reunió del 26 de novembre de 2019 la creació de la Xarxa d’Entitats Locals per a desenvolupar els ODS de l’Agenda 2030.

El principal objectiu de la Xarxa és afavorir la coordinació d’actuacions entre els Governs Locals, cosa que permet aconseguir millors resultats en la implementació de l’Agenda 2030 en els municipis i províncies, mitjançant la localització, l’alineació i el desenvolupament dels ODS en l’àmbit local.

Com a objectius específics destaquen els següents:

  • Promoure el coneixement, la sensibilització i la implantació dels ODS de l’Agenda 2030 en les Entitats Locals espanyoles, mitjançant l’enfortiment institucional i la implicació dels diferents actors locals.
  • Enfortir i legitimar el paper estratègic que juguen les autoritats locals en el desenvolupament de l’Agenda 2030 a Espanya, de cara a aconseguir la millor incidència política, amb la promoció del treball en xarxa i la cerca d’aliances que impulsen polítiques de cohesió localment, i una adequada articulació multinivell (central, autonòmica i local) i multiactor, per a la construcció i implementació de l’Agenda 2030 en l’àmbit local.
  • Actuar com a fòrum d’intercanvi i experiències entre els Governs Locals que integren la Xarxa.
  • Oferir serveis d’assessorament i assistència per als seus membres, formació de tècnics i la mútua cooperació entre les autoritats de les Entitats Locals en la localització dels ODS de l’Agenda 2030 a Espanya.
  • Treballar amb els Governs Locals línies d’actuació concretes, després de la crisi provocada per la COVID-19, per a donar una resposta en el territori alineada amb l’Agenda 2030.

El 21 d’octubre de 2020 es va celebrar l’Assemblea constitutiva de la Xarxa en el qual es van adoptar, entre altres acords, els imports de la quota d’adherits a la Xarxa, les normes de funcionament i la composició del Consell de Govern de la Xarxa.

Notícies

La Marina acull una nova edició del Raid Hípic Nacional Ciutat d’Elx
La Marina acull una nova edició del Raid Hípic Nacional Ciutat d’Elx
La prova se celebra este dissabte, 8 de febrer, pels paratges de la Serra del Molar La pedania il·licitana de la Marina acull una nova edició del Raid Hípic Nacional[...]Llegir més
Detectada empresa responsable de l’abocament de tones de restes industrials
Detectada empresa responsable de l’abocament de tones de restes industrials
L'adjudicatària del servei municipal de recollida de residus va denunciar haver trobat durant mesos més de 1000 quilos setmanals d'abocaments de retalls de pell als contenidors d'escombraries ordinàries La Policia[...]Llegir més
Finalitza la primer part de la reforma integral del carrer José Garcia Ferrández
Finalitza la primer part de la reforma integral del carrer José Garcia Ferrández
El primer tram fins a la plaça Madrid ja ha finalitzat i han començat els treballs del segon i del tercer Les obres consistixen en la reurbanització de 555 metres[...]Llegir més
L’Ajuntament insistix davant la CHS en un conveni per a netejar els barrancs d’Elx
L’Ajuntament insistix davant la CHS en un conveni per a netejar els barrancs d’ ...
El regidor d'Aigua denuncia l'omissió en la sol·licitud del conveni de l'anterior govern municipal al juliol de 2020, tal com reclamava el Ministeri Consulta ací l'oficiL'Ajuntament d'Elx insistix davant la[...]Llegir més
Muchachito Bombo Infierno, el tribut d’Il Divo o María Galiana en la programació de La Llotja fins a juny
Muchachito Bombo Infierno, el tribut d’Il Divo o María Galiana en la programació d ...
L'humor és un dels protagonistes de la sala amb les actuacions de Maru Candel, David Navarro, Jordi Merca o Tomás Fuentes La regidora de Cultura, Irene Ruíz, al costat del[...]Llegir més
Elx reunix experts per a presentar els nous avanços en la investigació de la diabetis
Elx reunix experts per a presentar els nous avanços en la investigació de la diabetis
El Centre de Congressos acull este divendres, 7 de febrer, una jornada científica en la qual s'abordaran temes com el monitoratge continu de glucosa en sang o l'administració d'insulina mitjançant[...]Llegir més
Més notícies

Pròxims esdeveniments

Més esdeveniments