Renda Valenciana d’Inclusió

La Renda Valenciana d’Inclusió és un dret subjectiu que es concreta a través d’una prestació econòmica i/o un procés d’inclusió social dirigida a cobrir les necessitats bàsiques que garantisquen la qualitat de vida i que combaten l’exclusió i la vulnerabilitat social, que podrà estar vinculada als instruments i les actuacions de suport regulats en la llei de renda valenciana d’inclusió, i facilita l’accés a l’educació, la sanitat, l’habitatge, l’esport, la cultura, i els serveis d’ocupació i de formació en igualtat d’oportunitats.

El principal instrument en el procés d’inclusió és el programa personalitzat d’inclusió, que es formula en funció del diagnòstic social i de l’acord d’inclusió realitzat per les treballadores i els treballadors socials i inclou la valoració de la situació d’exclusió social o de risc d’exclusió social i els objectius i les accions específics de caràcter personal, familiar, educatiu, social i laboral oportuns per a previndre o millorar la situació o el risc d’exclusió social de la persona titular i del conjunt dels membres de la unitat de convivència. També comportarà els itineraris d’inclusió social o els itineraris d’inserció laboral, amb la finalitat, en tot cas, de facilitar la inclusió social o inserció laboral.

La renda de garantia té caràcter subsidiari de les prestacions econòmiques vigents i previstes en la resta de sistemes de protecció social, tant estatals com autonòmics, a les quals pogueren tindre dret les persones destinatàries i es constitueix com l’últim recurs de protecció social al qual poder accedir.

Per tant els titulars i sol·licitants, en qualsevol moment de la tramitació, estan obligats a reclamar els drets econòmics als quals puguen tindre accés, és a dir a sol·licitar l’ingrés mínim vital.
Una vegada resolta la RVI es descomptarà la quantitat de l’IMV a la quantia corresponent de RVI. En els casos que la diferència entre ambdues prestacions siga zero es podrà mantindre la prestació professional si així ho vol algun membre de la unitat de convivència llevat que se sol·licite l’extinció d’expedient de RVI.

En tot cas, la persona titular de la prestació adquirirà el compromís d’afavorir l’accés als drets socials bàsics a les persones destinatàries que formen part de la unitat de convivència per a garantir l’accés a programes personalitzats d’inclusió en cas que les persones beneficiàries tinguen xiquets o xiquetes a càrrec, tenint en compte l’interés superior del menor i adaptant-se a les necessitats dels col·lectius més vulnerables.

Renda de Garantia d’Inclusió Social 

La renda de garantia d’inclusió social és la prestació periòdica, de naturalesa econòmica i/o professional dirigida a garantir el dret a la inclusió a les unitats de convivència en situació d’exclusió social o de risc d’exclusió social el nivell de recursos econòmics de les quals no aconseguisquen l’import de la renda de garantia d’inclusió social, resultant insuficient per a atendre les despeses associades a les necessitats bàsiques de la vida diària i en la qual la persona titular o la persona o persones beneficiàries subscriguen voluntàriament l’acord d’inclusió social regulat en l’article 22 d’aquesta llei i el seu desenvolupament reglamentari.

Renda de Garantia d’Ingressos Mínims  

La renda de garantia d’ingressos mínims és la prestació periòdica, de naturalesa econòmica i/o professional, dirigida a les unitats de convivència conformades únicament per persones majors d’edat en situació d’exclusió social o de risc d’exclusió social el nivell de recursos econòmics de les quals no aconseguisquen l’import corresponent de la renda de garantia d’ingressos mínims, resultant insuficient per a atendre les despeses associades a les necessitats bàsiques de la vida diària. En tot cas, la persona titular de la prestació adquirirà el compromís d’afavorir l’accés als drets socials bàsics a les persones destinatàries que formen part de la unitat de convivència garantint l’accés a plans personalitzats d’intervenció.

SOL·LICITUD

La sol·licitud es pot realitzar de manera presencial al centre social corresponent, sol·licitant cita prèvia amb la persona professional tècnica d’Integració Social (TIS), o telemàticament a la seu electrònica de l’Ajuntament.

NORMATIVA

Llei 19/2017, de 20 de novembre, de Renda Valenciana d'Inclusió Veure enllaç


Decret 60/2018, d'11 de maig, del Consell, pel qual es desenvolupa la Llei 19/2017, de 20 de desembre, de la Generalitat, de Renda Valenciana d'Inclusió Veure enllaç


ORGANISME RESPONSABLE

Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives Veure enllaç