Serveis i activitats

Servicis

PROJECTE ESCOLA DE FAMÍLIA.

La família és el primer agent socialitzador dels fills i filles, per la qual cosa educar bé és un repte, una responsabilitat i una de les majors satisfaccions. Actualment la societat complexa i les seues influències en els xiquets i xiquetes fa que ens enfrontem a un repte.

Les escoles de famílies són reunions que proporcionen un marc ideal per a intercanviar experiències i contrastar rutines en l’educació dins de la llar familiar.

Aquest recurs és fonamental per als centres educatius i les famílies, ja que es crea un espai d’intercanvi d’informació i reflexió sobre els temes que més preocupen en l’àmbit familiar al llarg de tota la infància i l’adolescència.

OBJECTIU GENERAL

Acompanyar a les famílies en l’educació dels seus fills al llarg de l’etapa educativa obligatòria, aportant recursos i eines que faciliten la comunicació i convivència tant en l’àmbit familiar com en l’escolar, aplicant les tècniques de criança positiva.

OBJECTIUS ESPECÍFICS

– Programar diverses sessions d’escoles de famílies en els CEIP, adaptant la
informació i els recursos a les edats dels xiquets.

– Proporcionar informació sobre els temes que més preocupen en l’àmbit
familiar.

– Proporcionar eines per a la resolució de possibles conflictes que sorgeixen en la convivència.

– Intercanviar experiències entre les famílies assistents.

Programa destinat a centres educatius d’infantil, primària i secundària, que disposen d’aula específica d’educació especial i treballen amb alumnes amb necessitats educatives especials. Entre els objectius del programa estan:

  • Desenvolupament d’un programa terapèutic i rehabilitador, dirigit a desenvolupar la integració sensorial i les capacitats psicofísiques dels xiquets i xiquetes amb NEE.
  • Desenvolupar les seues competències corporals, tant psicofísiques com artístiques o creatives, dirigides a millorar la integració sensorial, el desenvolupament personal i l’adquisició de millors competències socials i cognitives.
  • Desenvolupar totes les competències relacionades amb l’expressió, comunicació i interacció social.

En el curs 2020/21, gràcies a la subvenció de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport destinada a la realització d’activitats de suport educatiu i altres activitats extraescolars, culturals i esportives, l’Ajuntament d’Elx va implementar el projecte “FEM ESCOLA ELX”, amb l’objectiu de pal·liar els efectes del confinament conseqüència de l’emergència sanitària provocada per la COVID 19 en la població de 3 a 18 anys.

Després de l’avaluació positiva, en el curs 2021/22 es va realitzar el FEM ESCOLA II amb l’objectiu de continuar fomentant la participació i afavorir l’accés a les activitats extraescolars, culturals, complementàries i esportives de la població escolar a Elx.

En aquest sentit, el projecte pretén, de manera transversal i inclusiva, garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats de l’alumnat de 3 a 18 anys incidint en l’edat d’escolarització obligatòria.

Donada la nostra experiència en el tipus d’activitats i la seua repercussió positiva en la població a la qual va dirigida, s’ha redactat aquest nou projecte FEM ESCOLA III basat en l’experiència de tots els agents participants, per la qual cosa s’han mantingut les activitats de cursos anteriors que han tingut una gran participació i avaluació positiva, afegint activitats que permeten la conciliació familiar durant els períodes de reducció de l’horari lectiu dels mesos de setembre i juny, així com durant els períodes de vacances escolars, tal qual apareix en la RESOLUCIÓ de 26 de maig de 2022, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

En la regidoria d’educació assessorem i orientem a les persones que busquen informació sobre qualsevol tema d’educació que siga de la nostra competència, o derivem als departaments o recursos que els puguen interessar.

El programa Viu Aprenent és un taller d’alfabetització dirigit a persones adultes d’edats compreses entre els 45 i els 85 anys, amb una mitjana de 67 anys.

Amb el qual es pretén iniciar, afermar i perfeccionar la lectura i l’escriptura, i les
operacions bàsiques matemàtiques, partint dels coneixements previs i de les
motivacions de l’alumnat. Utilitzant una dinàmica de classe que afavorisca la creació d’un ambient motivador, creant un sentit crític alhora que una actitud tolerant davant la diversitat d’idees, opinions, creences, característiques individuals, etc.

Mitjançant la realització de fitxes de treball i exercicis en la pissarra de dificultat creixent adequats a cada nivell, guiats per la professora.

Activitats

L’activitat “Visita el teu Ajuntament” és una iniciativa posada en marxa pel Consistori il·licità a través de la Regidoria d’Educació.

Consta de dos itineraris; d’una banda, la visita al Saló de Plens, els estudiants dels centres educatius són rebuts pel personal tècnic del departament de Protocol i a continuació per l’edil d’educació. La regidora els explica la història del Saló, les funcions municipals i els serveis que ofereixen les regidories. D’altra banda, també es pot sol·licitar l’assistència al Ple Municipal, per a conéixer, de primera mà, el funcionament de la institució democràtica.

L’objectiu principal és acostar i donar a conéixer la institució als estudiants de primària, secundària i centres formatius de la ciutat i comprendre quina és la funció de l’ajuntament i la seua importància com a institució democràtica.

Va dirigit a tot l’alumnat, encara que s’orienta a partir del 2n cicle de primària pel contingut curricular.

SOLICITUD VISITES ESCOLARS

(Enviar el formulari emplenat al correu d’ educacion@elche.es)

Els mesos triats pels centres escolars van ser de febrer a maig de 2022. Van participar un total de 18 grups escolars. D’aqueixos 18, 7 corresponien als IES Misteri d’Elx, Nit de l’Alba i Sixto Marco. Els 11 grups restants van ser dels CEIPs Princesa d’Astúries, Reis Catòlics, El Plà, Jesuitines i Sant Antoni. A més, vam tindre quatre grups ERASMUS, amb alumnat procedent de Macedònia, Turquia i Polònia.

SOLICITUD VISITES ESCOLARS

(Enviar el formulari emplenat al correu d’ educacion@elche.es)

El Projecte proposa abordar la problemàtica de l’Assetjament escolar i ciberbullying d’una forma global. La proposta de la Fundació Anar s’enfoca a aconseguir 30 centres educatius del municipi d’Elx, oferint tallers impartits per psicòlegs de la Fundació, que es recolzaria en matèria audiovisual i jocs.

L’objectiu serà donar eines als xiquets i xiquetes de les aules dels centres educatius d’Elx que reben la formació, potenciant un clima de convivència basat en l’empatia, el respecte i l’assertivitat amb la finalitat de promoure activitats prosocials en l’alumnat que fomenten la convivència entre iguals i la prevenció de l’assetjament escolar i el ciberbullying.

Temes i activitats tractades en el curs 2022-2023: alimentació saludable, primers auxilis, ús responsable de NNTT, ergonomia i higiene postural, educació sexual, Prevenció de bullying.

Des de la Universitat d’Alacant, estem organitzant amb els nostres estudiants de Nutrició Humana i Dietètica la realització de xarrades sobre alimentació saludable. Aquestes xarrades estan dirigides a alumnat d’infantil, primària i secundària.

Una alimentació i nutrició adequades són importants en totes les etapes de la vida, però particularment ho són durant la infància i l’adolescència, etapes claus en l’adquisició dels estils de vida saludables.

Objectiu: Millorar els hàbits alimentaris dels escolars i fomentar una alimentació sana, variada i equilibrada.

Destinataris: Alumnes d’infantil de 5 anys i alumnes de primària.