Altres festes
Sant Agatàngel i Mig Any de Moros i Cristians
SANT AGATÀNGEL:
Sant Agatàngel és el Patró d’Elx, patronatge que comparteix amb la Mare de Déu de l’Assumpció. Se celebra el cap de setmana següent a la festivitat que se celebra el 3 de febrer. Aquesta festivitat coincideix amb el Mig Any de Moros i Cristians, amb la qual cosa, la festa s’enriqueix, i es pot gaudir d’esplèndides desfilades de festers que acompanyen el Sant amb les seues bandes de música, a més d’activitats infantils i de diversos actes religiosos que commemoren aquesta festivitat.
MIG ANY DE MOROS I CRISTIANS:
El mes de febrer es compleix el Mig Any de la festa de Moros i Cristians. Són les festes d’hivern que coincideixen també amb les festes del patró d’Elx, Sant Agatàngel.
La música ix al carrer durant el cap de setmana i les comparses, amb els seus abillaments d’hivern van desfilant pels carrers i les inunden d’alegria i de bon humor. És tradicional la representació de l’obra El Baptisme de la Moreria del Raval, una obra representada per actors aficionats que, a més, són membres de les comparses. Representa els fets esdevinguts l’any 1526, quan per un edicte de Carles V, es va obligar els moros il·licitans a convertir-se al cristianisme.
PROGRAMA DE FESTES MIG ANY
Carnestoltes
El dissabte anterior al dimecres de cendra, se celebra el Carnestoltes. Des de la Regidoria de Festes, s’organitza a la plaça de Baix una gran festa infantil, amb actuacions, tallers, jocs, una passarel·la on desfilen tots els xiquets disfressats, i un sorteig de premis.
A la nit, ix una desfilada per a adults que recorre els carrers d’Elx, per a després celebrar també una gran festa a la plaça de Baix i finalment una passarel·la per als disfressats amb concurs i sorteig de molts premis.
Sant Pascual
El 17 de maig és la festivitat de Sant Pasqual, una de les més típiques de la ciutat d’Elx. Se celebra al barri del Pla de Sant Josep, en els voltants de l’església de Sant Josep, declarada Bé d’Interés Cultural, una original mostra de finals del Renaixement i començament del Barroc.
Els carrers adjacents s’engalanen amb adorns festius i se celebra una animada fira en el barri. Destaca en les celebraciones el carrer la Sènia, els veïns del qual elaboren un divertit programa de festes. Les celebraciones en el barri inclouen cercaviles, jocs infantils, actuacions de cants corals i “Gojos”, “Sopar de Cabasset” i Processó.
Aquestes celebracions tenen lloc el cap de setmana següent a la festivitat.
Festes de Sant Joan en el Raval
El cap de setmana anterior a la festivitat de Sant Joan, se celebren les festes en el Barri del Raval. És tradicional la plantà d’una foguera gran i diverses xicotetes als voltants de l’església de Sant Joan situada en el tradicional barri il·licità. Són molts els veïns que acudeixen al recinte a gaudir dels típics “sopar de cabasset”, la “banyaeta”, actuacions, revetles, etc., a més de les processons i actes religiosos, tals com el tríduum i les serenates.
La nit de Sant Joan es procedeix a la “cremà” de les fogueres entre el goig dels més joves que finalment acaben banyats per l’aigua amb la qual els bombers sufoquen el foc de les fogueres.
Halloween
La celebració del dia de Tots Sants és una tradició ancestral de la nostra cultura. No obstant això, la vespra d’aquest dia ha cobrat una gran rellevància a causa de la influència de la cultura anglosaxona i any rere any, aquesta nit reuneix a un nombre creixent de joves que se submergeixen a través dels maquillatges, complements i vestidures en la temàtica de la mort.