Festes de les pedanies d’Elx

Sant Vicent Ferrer a Perleta i Maitino

SANT VICENT FERRER A PERLETA
Al voltant del dia de Sant Vicent, el segon dilluns de mona, tenen lloc les Festes de Perleta Maitino. A més de l’ofrena de flors al patró, la processó i la imposició de bandes, es pot gaudir d’activitats com jocs de cucanya i carrera de cintes, xocolatada, paella gegant, música, tot amanit amb les conegudes despertaes, traques, coetaes i com a comiat un gran castell de focs artificials.
Al costat de l’ermita s’instal·la una gran carpa en la qual es realitza la imposició de bandes a les reines i dames de la Comissió de Festes, a més de ser un recinte en el qual tenen lloc les actuacions de les festes, atés que les dates aconsellen ser previsors i tindre un recinte cobert.

Maria Auxiliadora a Algoda

El 24 de maig se celebra el dia de Maria Auxiliadora, patrona de la partida d’Algoda. Les festes comencen des del primer cap de setmana de maig amb jocs infantils, campionats de chinchón, imposició de bandes, sopar del cabasset, xocolatada, ball, ofrena de flors i processó el següent diumenge al dia de la Patrona.

Sant Isidre a Algorós-Derramador

El dia 15 de maig és la festivitat de Sant Isidre Llaurador, patró de tots els llauradors i especialment d’Algorós i Derramador.

Se celebra molt intensament aquesta festa des de finals d’abril amb romeria, sopar del cabasset, concurs de majos, balls i revetles, gran xocolatada, actuacions, mascletà, etc., diversos campionats. A més es pot gaudir de concurs de paelles i la imposició de bandes.

Sota el vell om mil·lenari, un dels arbres singulars més antics i grans del municipi d’Elx i al costat de l’ermita, és on se situa el recinte fester on se celebren les festes de les partides d’Algoda i Derramador.

Sant Pere a Torrellano Baix i Asprella

El 29 de juny és la festivitat de Sant Pere, patró de dues partides rurals: Asprella i Torrellano Baix. En ambdues se celebra durant els últims dies de juny i els primers de juliol. S’honra al patró amb moltes activitats típiques com revetles, actuacions, coets, processó, concurs de paelles, sopar del cabasset, tornejos, etc.

A Asprella són clàssics els campionats de tenis de taula, dominó, escacs, i la marxa amb bicicleta. A més, es compta amb les actuacions del grup Asprella Teatre, que interpreta sainets amb temàtiques populars de la zona. En el Centre Cívic es realitzen interessants exposicions. A sota, una imatge del Centre Cívic.

Sant Antoni de Pàdua a la Foia i Daimés

El 13 de juny és la festivitat de Sant Antoni de Pàdua, patró de la Foia i Daimés. Des de la segona meitat del mes de maig quan s’inauguren les festes amb el pregó fins al cap de setmana següent al dia del patró, en el qual es realitza la processó, la Foia i Daimés vibren amb les seues festes: carrera popular, imposició de bandes, xaranga, concurs de paelles, sopar del cabasset, tot amenitzat amb actuacions en directe, revetles, despertaes i traques. El recinte fester se situa al Jardí de la Torre del Gall, lloc emblemàtic de la pedania on se situava una antiga casa colonial que va ser restaurada per l’Ajuntament per a convertir-la en Centre Social.

Verge del Carme a Matola

El 16 de juliol és la festivitat de la Verge del Carme, patrona de Matola. S’organitzen moltes activitats que comencen dos caps de setmana abans de la festivitat, i conclouen amb la processó el cap de setmana següent a la festivitat de La nostra Sra. del Carme.

Les jornades festives comprenen cross popular, volta amb bici, imposició de bandes, ofrena floral, fira infantil i juvenil, revetles, xaranga, concurs de paelles, xocolatada, castell de focs, tot amenitzat amb balls, actuacions en viu, cercaviles, despertaes i l’exposició -en el Centre Social- del Concurs de Fotografies “Camp d’Elx: Paisatge i Paisanatge”, que cada any ens sorprén amb meravellosos paisatges i mostres de la rica cultura etnogràfica i antropològica del Camp d’Elx.

Festes de Torrellano

Torrellano celebra les seues Festes Patronals el dia de la Puríssima, el 8 de desembre, amb diversos actes tradicionals com la processó, ofrena floral i el castell de focs artificials, amenitzat amb actuacions, cercaviles, etc. També té lloc un saborós concurs de paelles i diverses activitats.

Però a més, Torrellano celebra unes animades “Festes d’Estiu” durant els últims dies del mes de juliol, amb una sèrie de celebracions com tornejos esportius, entre ells la “Mitat de Mitja Marató”, torneig de calitx, tornejos d’handbol i futbet entre altres. També té lloc l’esdeveniment Torrellano Patina, on centenars de participants recorren la pedania en patins. Tots els matins hi ha cercaviles amb “dolçaina i tabalet” i segueixen durant el dia moltes i divertides activitats, com el “cinema de sobaquet“, actuacions, i les tradicionals barraques com “La Cuina de l’Infern”, la Barraca Popular i tantes altres als carrers i places de Torrellano.

Perpetu Socors a Altabix-Jubalcoi

La verge del Perpetu Socors té la seua festivitat el 27 de juny. Les partides de Jubalcoi i Altabix celebren les seues festes en honor d’aquesta advocació. Des de mitjan juny fins a primers de juliol se celebren diversos actes en commemoració d’aquesta festa: sopar de cabasset, xaranga, ofrena de flors, vetlades musicals i coets, esmorzars veïnals, etc.

Santa Marta a Altabix

El 29 de juliol se celebren en la partida d’Altabix i Jubalcoi les festes en honor a Santa Marta. Se celebra la imposició de bandes, partits de futbol, concurs de paelles, gran xaranga, romeria, i tot amb revetles, jocs infantils, actuacions, i com a apoteosi final, un castell de focs.

Sant Jaume a la Penya de les Àguiles

El dia 25 de juliol, la Penya de les àguiles celebra la festivitat de Sant Jaume. Prèviament se celebren alguns actes lúdics com marxes cicloturista, jocs infantils, actuacions, sopar del cabasset, concurs de paelles i la tradicional romeria en la qual s’efectua la trobada entre la patrona d’Elx la Verge de l’Assumpció, i Sant Jaume, amb una solta de coloms.

Santa Anna a la Vallverda, els Bassars i Santa Anna

Tres partides rurals comparteixen la patrona de Santa Anna: la Vallverda i els Bassars, contigües i situades al sud-est del municipi, i Santa Anna, situada al nord-est.

LA VALLVERDA:
A mitjan juliol s’inaugura el recinte fester en el qual tindrà lloc la imposició de bandes, i les revetles i actuacions. Cal destacar, entre altres coses, la gran xaranga, la “Nit del Cabasset“, la romeria. Són tradicionals les cucanyes i els jocs populars, a més de l’ofrena loral i la processó.

ELS BASSARS:
Des de mitjan juliol també comencen als Bassars els tradicionals campionats de jocs de taula, exposició de manualitats, a més de la imprescindible imposició de bandes, revetla, ofrena floral i xocolatada.

SANTA ANNA:
En la partida de Santa Anna també se celebren campionats de jocs de taula, a més torneig de futbol “solters vs. casats”, romeria en honor a la patrona, imposició de bandes a reines i dames a més de sopar del cabasset, concurs de paelles i revetles populars.

Àngel de la Guarda a Algoda i Puçol

Se celebra la festivitat del Sant Àngel el dia 2 d’agost, no obstant això, des de finals de juny, comencen les celebracions en les partides d’Algoda i Puçol. En el recinte fester format entre les escoles unitàries d’Algoda i l’ermita del Sant Àngel tenen lloc els diversos actes lúdics que es realitzen. Entre ells, actuacions, revetla, jocs infantils i tradicionals, torneig de futbol sala, esmorzar de coca elaborada de forma tradicional pels veïns, gran sardinada gratuïta per als assistents, i les imprescindibles imposició de bandes, processó i castell de focs artificials.

Sant Andreu a la Baia

El 30 de novembre és la festivitat de Sant Andreu, patró de la Baia. Atés que en aquestes dates en plena tardor quasi sempre el clima impedeix les celebracions al carrer, a la Baia, els actes de les festes que són a l’aire lliure se celebren a últims d’agost i primers de setembre.

Són les Festes d’Estiu. Així ocorre amb la xaranga, el concurs de paelles, els jocs infantils, els tornejos de futbol i la imposició de bandes, quedant per a finals de novembre, en les festes d’hivern, la processó en honor al patró, l’ofrena de flors, i altres activitats lúdiques.

Sant Francesc d’Assís a la Marina i l’Altet

L’ALTET:
Celebra les festes en honor a Sant Francesc d’Assís. Aquesta important pedania il·licitana gaudeix d’unes grans festes al voltant del dia 4 d’octubre, en les quals tota la població es bolca, tant en les desfilades de Moros i Cristians com en la participació en els seus tradicionals actes com la imposició de bandes, processó, la sardinada, el dia de les paelles, la mascletà i el castell fi de festa.
Són famoses les barraques de l’Altet, que compten amb trenta anys d’antiguitat: Els Solitaris, Sense Penes i Els Renegats.

LA MARINA:
El quatre d’octubre també celebra les Festes Patronals la Marina d’Elx, encara que les festes comencen en realitat des de l’estiu, amb actuacions i balls els caps de setmana. No manca el típic sopar del cabasset i altres divertits actes com la xaranga, la mascletà, la nit del veí, a més de la tradicional imposició de bandes, ofrena de flors i processó. Al maig se celebra el Mig Any, tradicionalment amb una paella gegant.

Santa Bàrbara a Salades i Jubalcoi

La partida de Jubalcoi i la de Salades es troben a l’oest de la ciutat, en l’antic camí cap a Alacant. Hui dia encara perviu aquesta festa, a pesar que el Parc Empresarial ocupa gran part d’ella amb els consegüents canvis que això ha provocat. Tanmateix, la festivitat de Santa Bàrbara es continua celebrant al voltant del dia 4 de desembre, coincidint amb el cap de setmana, al voltant de la seua bella ermita.