Programes i Accions

Escolar

Què és?

Un Programa de prevenció universal d’Educació per a la Salut.

A qui va dirigit?

A xiquets i xiquetes de 1r a 6é de primària (amb implementació progressiva).

Per a què?

Per a promoure hàbits de vida saludable en la infantesa i ajudar en el seu desenvolupament personal: ser responsable, afrontar la pressió del grup, acceptar-se tal com un és…

Quan i on?

Durant tot el curs escolar als centres de primària que el sol·liciten a principi de curs.

Com es farà?

Mitjançant activitats realitzades a l’aula pel tutor o per la tutora i tres activitats complementàries per monitors de l’Ajuntament: Taller de Salut, Cine i Contacontes.

Què és?

Un Programa de prevenció universal d’Educació per a la Salut.

A qui va dirigit?

A joves d’entre 12 i 16 anys.

Per a què?

  • Per a intentar previndre l’inici de consum de tabac, d’alcohol i de cànnabis, així com evitar, retardar o reduir el consum entre l’alumnat de l’ESO.
  • Per a augmentar la percepció de risc del consum de drogues.

On?

Als centres de secundària que el sol·liciten a principi de curs.

Quan?

Durant tot el curs escolar.

Com es farà?

El Programa consta de quatre sessions, de les quals: dues són dinamitzades per personal de la UPCCA i les dues restants, primera i quarta, pels mateixos tutors i tutores. En aquestes sessions es realitzaran diferents activitats amb tècniques i dinàmiques interactives, per a les quals es facilitaran i s’utilitzaran diferents materials i continguts didàctics.

Què és?

Un Programa de prevenció universal d’Educació per a la Salut a través del Cine.

A qui va dirigit?

A xiquets i xiquetes de primària.

Per a què?

  • Per a millorar el seu aprenentatge socioemotiu en aspectes com ara: autocontrol, comunicació, consciència emocional, resolució de problemes, etc.
  • Per a enfortir els factors de protecció des d’edats primerenques.

Com es farà?

En funció de la disponibilitat i/o de la situació sanitària es podrà valorar la possibilitat de la realització de les projeccions al Centre de Congressos d’Elx o facilitar la pel·lícula als CEIP perquè puguen projectar-la a les aules que estimen convenient. Des de la UPCCA es facilitarà el material i l’assessorament adequat per a la realització d’aquest programa.

Què és?

Un taller de prevenció universal per a previndre el mal ús de les TIC.

A qui va dirigit?

A l’alumnat de 6é de primària i de 1r d’ESO.

On?

Als centres de primària i de secundària que el sol·liciten a principi de curs.

Quan?

A partir de gener dins del curs escolar (gener-juny). El centre organitzarà, juntament amb la UPCCA, les sessions tenint en compte tant la planificació del centre com la disponibilitat de recursos.

Com es farà?

Mitjançant dues sessions en les quals es realitzaran activitats que serviran per a conéixer i per a reflexionar sobre les TIC i l’ús correcte d’aquestes.

Què és?

És un programa de prevenció universal sobre el joc d’apostes dirigit a adolescents d’ambdós sexes.

A qui va dirigit?

A l’alumnat de 3r d’ESO.

On?

Als centres de Secundària que el sol·liciten a principi de curs.

Quan?

A partir de gener dins del curs escolar (gener-juny). El centre organitzarà, juntament amb la UPCCA, les sessions tenint en compte tant la planificació del centre com la disponibilitat de recursos.

Com es farà?

El Programa consta de quatre sessions, que seran impartides per personal especialitzat de la UHM, que tenen com a objectiu reduir les creences motivacionals i les actituds a favor del joc; identificar, confrontar i reestructurar biaixos cognitius relacionats amb el joc d’apostes; fomentar una postura crítica davant la publicitat de joc; i promoure el pensament reflexiu, així com reforçar l’autoeficàcia davant la pressió de grup.

Per a més informació, pots posar-te en contacte amb la UPCCA en:

C/ Curtidors, 23, 03203

Telèfon: 966658065

Correu electrònic: upcca@elche.es

Famílies

Què és?

És una formació dirigida a famílies d’alumnat tant d’infantil com de primària, que té com a finalitat proporcionar eines preventives i educatives davant les tecnologies i els seus riscos d’abús o mal ús.

Per a què?

El seu objectiu principal és sensibilitzar, informar i donar als pares i a les mares estratègies per a detectar senyals d’alerta i recursos de resolució de conflictes derivats del mal ús de les tecnologies, a més de servir per a fomentar l’ús responsable d’aquests recursos amb criteris i amb seguretat.

Quan?

Es realitzen dues edicions anuals.

On?

Al Centre de Congressos Ciutat d’Elx, i/o en streaming a través del Facebook de l’Ajuntament d’Elx.

 

Per a més informació, pots posar-te en contacte amb la UPCCA en:

C/ Curtidors, 23, 03203

Telèfon: 966658065

Correu electrònic: upcca@elche.es

PROGRAMA DRON

Què és?

Programa de prevenció indicat a joves i a les seues famílies.

A qui va dirigit?

A joves d’entre 13 i 20 anys d’edat (es podran valorar altres edats) que presenten problemes d’ús i abús de substàncies o d’altres conductes addictives.

Per a què?

Donar un servei d’atenció i d’orientació a les famílies i als adolescents amb problemes de consum esporàdic o ocasional de substàncies i/o ús problemàtic de noves tecnologies (mòbil, Internet i videojocs) o jocs d’atzar.

Quan i com es farà?

Els i les professionals de la UPCCA dissenyaran un pla individualitzat amb cada jove que s’adequarà al perfil i a les necessitats de cadascun/a. D’ell/ella dependrà el nombre de sessions i la duració del programa.

Com puc participar?

Només mitjançant derivació d’altres professionals de l’Administració i d’altres entitats.

 

Per a més informació, pots posar-te en contacte amb la UPCCA en:

C/ Curtidors, 23, 03203

Telèfon: 966658065

Correu electrònic: upcca@elche.es

Comunitària

Coordinació, participació en el disseny i difusió de les activitats que es desenvolupen en l’àmbit de l’oci educatiu amb la Regidoria de Joventut i amb altres departaments municipals.

Programa festes patronals: Disseny i implementació d’accions de comunicació i intervencions de camp, dirigides a les persones joves del municipi, que tinguen per objecte reflexionar i conscienciar dels perills derivats del consum d’alcohol i d’altres substàncies, a més d’oferir alternatives d’oci saludable.

Assessorament i formació de professionals que treballen en l’àmbit de l’oci i/o de mediadors-corresponsals juvenils.

Campanyes planificades durant tot l’any:

31 DE MAIG: Dia Mundial sense tabac

26 DE JUNY: Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues

29 D’OCTUBRE: Dia Nacional sense joc d’atzar

15 DE NOVEMBRE: Dia Mundial sense alcohol

Campanya de Nadal.

Campanya de prevenció de l’ús de pantalles. «De 0 a 2 anys, 0 PANTALLES»

Campanyes de sensibilització per a les empreses d’oci nocturn sobre sexisme i consum responsable.

Realització d’accions dirigides a la promoció de la salut i la prevenció en l’àmbit laboral:

«Projecte de Promoció de la Salut i benestar emocional en l’àmbit laboral», dirigit al personal al servei de l’Ajuntament d’Elx, qualsevol que siga la mena de relació laboral o funcionarial que li uneix a aquest, amb l’objectiu de fomentar la promoció de la salut i la prevenció de les conductes de risc associades.

«Assessoria a empreses en prevenció de conductes Addictives» (AEPCA) és un servei d’orientació i atenció als problemes derivats del consum d’alcohol i/o altres drogues i altres conductes addictives per a empreses.

Altres accions

-2021: “Fòrum deliberatiu sobre la prevenció de l’abús del joc d’apostes. De l’entorn digital a l’àmbit local”.

A Espanya, la indústria del joc d’apostes ha crescut a un ritme d’un 20% anual en els últims anys. El nombre de jugadors actius ha augmentat, i amb ells també els jugadors problemàtics. Un de cada tres menors accedeix a jocs d’apostes, entre el 4%-5.6% dels adolescents compleixen criteris de joc de risc, i entorn de l’1%, de joc patològic.

El consens de la comunitat científica i professional sobre que la ludopatia és considerada una addicció, sobre la base de la seua clínica i dels fenòmens neurobiològics que es presenten en el jugador, i la demanda de la societat civil d’intervindre davant l’alarmant creixement del joc d’apostes en la població adolescent i juvenil, ha tingut resposta en els diferents àmbits de les administracions públiques.

En l’àmbit nacional, destaca l’Estratègia Nacional sobre Addiccions 2017-2024, de la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, en la qual es fa especial èmfasi en els jocs d’apostes, així com en els videojocs i en altres addiccions a través de les noves tecnologies. També la Direcció General d’Ordenació del Joc ha emprés accions, com el Programa de Joc Responsable, per a previndre l’aparició de comportaments addictius i per a protegir els col·lectius particularment sensibles que no han de realitzar activitats de joc, com ara menors o autoprohibits.

En l’àmbit autonòmic, són diversos els governs regionals que han desenvolupat un decidit marc normatiu i han impulsat accions dirigides a previndre el joc problemàtic. A la Comunitat Valenciana, la Llei 1/2020, d’11 de juny, de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia a la Comunitat Valenciana indica, en el seu preàmbul, que “Tant la prevenció com el tractament del joc patològic tenen un caràcter multidimensional i multidisciplinari; és per això que en l’àmbit de les competències del Consell s’han de desenvolupar activitats, en col·laboració amb altres administracions públiques i amb entitats socials”.

El Departament de Psicologia de la Salut de la Universitat Miguel Hernández desenvolupa una línia d’investigació i de transferència tecnològica en l’àmbit de les addiccions. Aquesta experiència es troba a la disposició de la societat civil i de les entitats públiques; concretament, en l’àmbit del joc d’apostes, disposen del projecte Què et jugues?, destinat a adolescents, que pretén ser un espai de reflexió i de debat en el qual l’alumnat assumeix el protagonisme a través d’activitats guiades per a previndre el joc d’apostes.

D’altra banda, l’àmbit local és peça fonamental ja que, des de la seua privilegiada posició de proximitat, disposa de major possibilitat d’implementació d’aquesta mena de programes preventius, com es desenvolupa des de la UPCCA, i en aquesta ocasió, en relació amb el joc d’apostes.

Per això, ambdues entitats uneixen els seus esforços per a fer realitat la celebració d’aquesta Jornada: fòrum deliberatiu 2021.

Objectius de la Jornada

  • Presentar experiències de prevenció de l’abús del joc d’apostes des de diferents àmbits.
  • Reflexionar sobre les pràctiques en prevenció de l’abús del joc d’apostes.
  • Detectar les principals problemàtiques relacionades amb l’abús dels jocs d’apostes en l’àmbit local.
  • Generar propostes i/o estratègies de prevenció per a l’abús del joc d’apostes en l’àmbit local.

Veure programació

-2017-2020: “I Fòrum Deliberatiu sobre Oci Nocturn d’Elx”

S’emmarca dins d’un procés d’investigació sobre l’oci nocturn i les seues conseqüències relacionades amb problemes que s’engloben en aquestes categories:

• Mobilitat.
• Consum de substàncies i altres pràctiques addictives.
• Alcohol i consum.
• Civisme.
• Seguretat i assetjament.

Aquest fòrum, realitzat el 7 de novembre de 2020, es defineix com la part qualitativa i participativa d’aquest procés d’investigació al qual va precedir la realització d’una Enquesta Deliberativa durant l’estiu de 2020.

Tot aquest procés és la culminació d’una important part de la comesa de la COMISSIÓ TÈCNICA DEL PLA MUNICIPAL DE CONDUCTES ADDICTIVES i es pretén que siga un punt d’inici d’un programa més ampli que desenvolupe els resultats obtinguts en un pla d’acció.

Els objectius del fòrum van ser:

1. Facilitar la participació d’un grup que incloga representació específica del sector i representació transversal.
2. Facilitar la col·laboració entre els diferents agents seleccionats.
3. Arreplegar informació i propostes que complementen l’enquesta deliberativa.